Vinlagringsskolan

5 GYLLENE REGLER FÖR VINLAGRING

Då var det dags att lagra de fina vinflaskorna du köpt med planen att stoppa undan dem några år. De allra flesta viner vi rekommenderar är dock redo att drickas från dag ett. Vill du däremot lägga undan dina flaskor så ska du alltid utgå från dina egna preferenser. Ju längre vinerna lagras desto mer ändras den ursprungliga smakupplevelsen från exempelvis fräscht eller tanninrikt till att bli mer oxidativt eller fruktigt. Det finns inga rätt eller fel gällande exakt när ett specifikt vin ska drickas utan det är helt upp till dig.

Vill du lagra vinet rekommenderar vi dig att följa de fem gyllene reglerna för vinlagring.

1.Konstant temperatur
För lagring av vin ska det vara en konstant temperatur på 12 grader, då mår vinet som bäst. Ha alltid i åtanke att ju varmare det är desto snabbare mognar vinet.

2.Inga vibrationer
Vibrationer är skadligt för vinet och därför ska dessa undvikas. I en vinkyl absorberar trähyllor vibrationer bättre än metall, och är därför att föredra.

3.Inget ljus
Ljus påskyndar på ett felaktigt sätt upp mognadsprocessen för viner.  Du bör därför undvika att utsätta vinflaskan för ljus i allmänhet  och i synnerhet solljus.

4.Ingen lukt
Korken blir ofta sämre med åren, och släpper då in lukt i flaskan. Därför är det viktigt att vinet förvaras i en miljö där luften är ren och fri från lukt.

5.Lämplig fuktighet
Vinets bouquet utvecklas genom en reduktionsprocess som måste vara luftfri. För att inte korken ska torka ut och börja läcka in luft, är det viktigt att vinet hålls vid en fuktighet över 50 %. En äkta vinkällare håller alltid en luftfuktighet mellan 50–75 %, då högre fuktighet kan skada etiketterna på vinet.

Så var lägger du flaskorna då?
Om du är välsignad med en sval, lagom fuktig källare så kan du givetvis använda dig av den. Vi rekommenderar dig dock att investera i ett vinlagringsskåp. Med hjälp av ett bra vinlagringsskåp så är det lätt att förhålla sig till vinlagringens fem gyllene regler.

Ett råd från luttrande samlare är att oavsett antalet flaskor du tänkt lagra, dubbla den tänkta lagringsytan. Har du väl börjat samla på dig viner så är det väldigt svårt att sluta!

Lycka till i din nya roll som vinlagrare!