Brässerad Oxkind med pärllök, champinjon, potatispuré och mustig sky!

Finns det något godare än ett mustigt långkok? Oxkind är det perfekta köttet för denna typ av gryta. Mycket smak och perfekt textur när det är klart. Oxkind finns oftast i saluhallar men har man tur även på ditt närmaste supermarket. Prisvärt kött som kommer göra succé bland gästerna!

Ingredienser:

Beställ vinet till maten här:

Så här gör du:

1. Putsa oxkinderna från hinnor och större fettbitar. Bryn i smör och olja så de får rejält med färg och lägg ner i en större gryta. Om du har en bit oxsvans hemma kan du bryna på den också för den ger extra mycket smak och mustighet till grytan.

2. Skala och dela några gula lökar på hälften. Skär selleri i mindre bitar. Klyfta några vitlöksklyftor och slanta upp några morötter. Lägg ner alltsammans i grytan tillsammans med någon matsked tomatpuré. Låt bryna en stund innan du går i med massa rödvin. Rödvinet skall täcka 2/3 av innehållet i grytan. Låt rödvinet få ett uppkok innan du fyller upp med vatten.

3. Lägg i några lagerblad, svartpepparkorn, några kvistar timjan, rosmarin eller annan ört du har hemma. Låt sjuda i minst 2 timmar men helst 3-4 timmar.

4. Skala pärllöken men behåll den hel. Putsa svampen och skär i mindre bitar eller behåll hel om de är små. Stek i smör på hög värme så de får färg. Spara till senare. 

5. Lyft upp köttet och lägg vid sidan. Sila av skyn från alla grönsaker och örter och häll tillbaka den i kastrullen. Koka ner skyn så den får lite tjockare konsistens. Lägg i kött och, pärllök och champinjon. Smaka av med salt och låt grytan stå och dra på lägsta värme i en timma.

6. Skala mjölig potatis och koka den mjuk i saltat vatten. Om salthalten i vattnet är samma som du vill ha i moset så har du tagit rätt. Rikligt med salt alltså. Tryck potatisen genom en sil och rör i rikligt (!) med smör och en skvätt mjölk. Jag brukar ta hälften så mycket smör som jag har potatis och sen en skvätt mjölk på det. Då får man en smörig och len puré. 

Servera med lite hackad persilja och njut av djupa härliga smaker. 

Lycka till och hoppas det smakar!