Bubblig lyx från havet!

Spenat och ricotta ravioli med skummad havskräftsoppa och en krokett på havskräfta och västerbottenost! Att lägga några pastakuddar i botten på en soppa är så himla gott. Rätten får en helt annan innebörd än att äta var sak för sig. Tillsammans med kroketten blir detta en fullträff du bara måste testa. Och ja, man får fuska och köpa färdigt även fast det blir väldigt mycket godare att göra allt själv. Så här gör du.

Ingredienser:

Beställ vinet till maten här:

Så här gör du:

1. Skala kräftorna och lägg köttet i en skål och skalen i en annan. Fräs skalen i en kastrull med lite olja i några minuter. Låt dom rostas ordentligt men inte brännas så kör på strax över medelvärme. Lägg i hackad selleri och lök och svetta tillsammans med skalen på medelvärme i några minuter. Tillsätt tomatpure och låt den rostas tillsammans med allt annat i några minuter. Tillsätt vitt vin så det täcker upp till hälften av innehållet i kastrullen. Låt det koka några minuter så alkoholen kokar bort. Tillsätt vatten så det täcker och låt sjuda i ca 1 timma. Sila av fonden och häll tillbaka i kastrullen. Reducera tills du får en stark smak av havskräfta. Tillsätt lika mycket grädde som fond. Låt reducera tills soppan är stark i smaken. Smaka av med salt och cayenne. Skumma soppan med en stavmixer innan servering.

2. Orkar du inte göra pastan så finns det helt ok färskpasta (ravioli) att köpa. Vill du göra det själv gör du såhär: Lägg schallottenlök och vitlök i en panna med olja och svetta på medelvärme tills mjuk. Lägg i massa bladspenat och låt det steka med tills den faller ihop. Lägg allt i en mixer tillsammans med ricotta och mixa slät. Lägg i en spritspåse och låt svalna. Gör en pastadeg genom att blanda 5dl durumvete och 4st ägg. Knåda ihop till en deg med fingrarna och låt vila 30 min i kyl innan du börjar kavla ut den. Kavla till avlånga remsor ca 7cm bred och så tunn som möjligt. Spritsa ut smeten med ricotta och spenat i mitten med jämna mellanrum. Lägg över ett nytt tunt lager pastadeg och tryck ihop runt ricottabollen. Skär i raviolin i jämna bitar. Se till att den är helt tät annars rinner innehållet ut när du kokar dem. Koka i saltat vatten i någon minut till de är klara.

3. Mixa havskräftan (köttet) med äggula, västerbottenost, gräslök och salt. Rulla bollar och frys in i 10 min. Ta ut bollarna och vänd i mjöl, ägg och panko. Fritera tills gyllene i 170C.

Servera i en djup tallrik med raviolin i botten, på med soppan och den friterade kroketten. Du kommer älska det!

Smaklig spis!