dubbelburgare

Dubbel smashburgare med cheddar, finskuren gullök, senap, krispig silverlök, saltgurka och tryffelmajo.

Dubbel smashburger med cheddar, yellow mustard, krispig silverlök, saltgurka och tryffelmajo. Köttet är hängmörat högrev som malts tillsammans med lite talg för extra saftighet och smak. Vissa burgarrestauranger säljer bröd över disk så det kan vara värt att fråga. Annars satsa på något som ser gott ut i din lokala butik. En hamburgare som görs rätt från grunden kan vara bland det godaste som finns! Fetthalten i det malda köttet bör vara uppemot 25-30% så om du inte maler ditt kött själv så kan du be butiken att göra det åt dig och då som sagt gärna tillsätta talg. Anledningarna är två, dels sitter en stor del av smaken i fettet samt att det behövs för att stekytan ska bli perfekt.

Det här behöver du till 4 personer:

Beställ vinet till maten här:

Så här gör du:

  1. Vispa ihop alla ingredienser utom rapsoljan med en elvisp snabbt. Tillsätt oljan droppvis i början samtidigt om du vispar på lägsta effekt med en elvisp om du inte orkar vispa för hand. Ställ undan till servering.

  2. Skär löken i tunna skivor.

  3. Forma ditt malda högrev och talg till bollar om cirka  80-100 gram per ”boll” beroende på diametern på brödet. Istället för större burgare så adderar du en en extra puck så att du blir ordentligt mätt!

  4. Använd en stekyta som klarar höga temperaturer och som är helt slät, t.ex. en stekhäll i kolstål, finkornig gjutjärnshäll eller vanlig gjutjärnspanna. När hällen/pannan är riktigt het (kring 250-280°C på stekytan), sätt ner bollarna som genast kommer börja fräsa ordentligt. Inget extra fett i pannan, då färsen redan är fet som den är, och för mycket tillsatt fett kan göra att burgaren kokar istället för steks. Plus att du vill att färsen riktigt ska nypa till och fastna i hällen. Använd ett platt föremål för själva smashandet, undersidan av en flatbottnad kastrull, en rejäl stekspade eller ett dedikerat smash-verktyg (gärna med kant). Tips är att använda smörpapper/bakplåtspapper emellan pressen och burgaren för att minimera risken att färsen fastnar i verktyget. Annars låt bollen fräsa några sekunder och vänd den sedan och pressa på den sidan som redan fått en liten stekyta. Pressa ordentligt till rätt tjocklek och håll kvar med ett stadigt tryck. Håll kvar i minst 10 sekunder. Det är nu majoriteten av crusten bildas. Salta och peppra och låt steka tills köttsafterna kryper igenom på ovansidan, ca 1-2 minuter. Skrapa sedan försiktigt loss pucken med en vass stekspade eller liknande och vänd den i pannan. Du behöver verkligen ett vasst föremål för att skrapa loss burgaren försiktigt. Om den inte behöver skrapas loss har man inte lyckats fullt ut. Salta och peppra även andra sidan. Lägg sedan på en god cheddarost och komponera burgaren med resten av tillbehören efter stekningen. Stäng sedan locket på grillen, eller lägg på ett annat lock för att osten ska smälta ordentligt. Skrapa loss burgarna.

  5. Rosta brödet i panna eller ugn och komponera sedan burgaren med de tillbehör du önskar. De som finns listade i det här receptet är en bra början men prova och experimentera dig fram till din perfekta smahburgare!