
Fänkålsrisotto med grillad torsk och karamelliserad morot!
En smakexplosion av örtighet, fin grillad fisk och krämig risotto.
För 4 personer behöver du:
- 4 st bitar torskrygg eller hälleflundra (ca 150-200 gr styck)
- 2 st knippe lök
- 6 st morötter
- 4 nävar risottoris, tex avorio eller arborio
- 4 st schalottenlök
- 2 st små fänkål(spara fänkålsdillen till slutet)
- 2 st vitlöksklyftor
- 3 dl vitt vin
- 10-12 dl kycklingbuljong
- 1 rejäl klick smör
- 3 dl riven parmesan
- Salt och socker
Beställ vinet till maten här:
Så här gör du:
- Strimla fänkål, hacka lök och vitlök så smått du kan.
- Lägg fänkål, lök och vitlök i en kastrull med olivolja. Låt det svettas några minuter innan du häller i riset och börjar röra. Låt allt fräsa någon minut men inte så det får färg.
- Tillsätt vitt vin och låt det koka in någon minut. Sänk värmen till medel och späd med buljong, lite i taget och rör om. Fortsätt späda med buljong så fort riset börjar bli torrt och upprepa tills riset är klart. Dra kastrullen åt sidan och addera en rejäl klick smör och parmesan. Hacka fänkålsdillen och stjälkarna på löken och lägg i det i risotton. Smaka av med salt.
- Skär bort större delen av blasten på löken och dela på mitten. Skär morötter tuggstora bitar. Stek lök och morötter i smör. När de börjar få färg stör du en nypa socker över allt och fortsätt stek någon minut. Lägg på ett fat till servering.
- Torka fisken torr med papper. Häll lite olja och gnid in den. Grilla på hög värme tills den fått en fin yta. Baka klart i ugnen eller på indirekt värme på grillen tills innertemp på ca 45-50C.
Lägg upp allt på en tallrik och njut.