
Fisksoppa med bakad torskrygg, räkor och fänkålssallad med picklad schalottenlök, citronzest och dill!
Ingredienser till fyra personer:
- 700-800 gram torskrygg
- Salt
- 3 schalottenlökar (till pickling)
- 1 dl ättika
- 2 dl socker
- 2 dl vatten
- 1,5 flyftor vitlök
- 2 stora schalottenlökar
- 1 liten fänkål
- 1 liten purjolök
- 25-40 gram smör
- 4 dl vitt vin
- 8 dl buljong eller fond (fisk, hummer eller skaldjur)
- 4-5 dl vispgrädde
- Potatis till fyra personer
- 0,5-1 Citron (riv skalet)
- 1-2 fkrukor färsk dill
- 500 gram räkor (som du skalar själv)
Beställ vinet till maten här:
Så här gör du:
- Lägg torsken i saltat vatten i cirka 15 minuter. Ta upp den och lägg på papper för att torka.
- Skiva schalottenlök tunt och lägg i ett 1-2-2-lag (ättika, socker, vatten). Låt löken picklas i minst 30 minuter.
- Lägg i hackad schalottenlök, vitlök, fänkål och purjolök i en stekpanna. Låt ingredienserna svettas tillsammans med smör i några minuter. Addera vitt vin och låt sjuda i ytterligare några minuter för att sedan addera fisk-, hummer- eller skaldjursfond eller buljong. Låt sjuda ytterligare i 10 minuter. Häll i vispgrädde och sjud i 10 minuter. Mixa allt med en stavmixer till en jämn och fin konsistens.
- Addera hackad potatis, fänkål och purjolök och låt sjuda till det blivit mjukt.
- Skär fänkål tunt och lägg i isvatten. Innan servering häller du av vattnet ur skålen och adderar istället citronzest, färsk dill och den picklade schalottenlöken. Häll även i några droppar av 1-2-2-laget.
- Torsken tillagas samtidigt i ugn på 120°C till dess att innertemperaturen nått 42°C.
Servera soppan i en skål eller djup tallrik och låt fisken vila ovanpå några av potatisarna. Toppa med fänkålssalladen och handskalade räkor!
Smaklig spis.