Godaste pizzan gör du hemma!

Pizza med tomatsås, mozzarella, chorizo, färska fikon, rosmarin, honung och chili! Supergod kombo som man inte kan få nog av! Viktigast av allt är dock degen och denna är kalljäst över natten. Supersmidigt och bara att ta fram när det är dags. Om du läser det här och tänker ”nä fy vad tråkigt att göra pizzadeg” så har jag världens bästa tips till dig. Gå till din lokala pizzeria och be att få köpa några degar. Och skäms för allt i världen inte för att ta åt dig äran för degen inför dina gäster.. det är du värd!

Ingredienser:

Beställ vinet till maten här:

Så här gör du:

1. Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt 4,3 dl kallt vatten. Lös upp jästen med en träslev och tillsätt hälften av mjöl och salt. Blanda tills smetenblir slät. Tillsätt resten av mjölet och knåda ihop degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Lägg över degen i en stor bunke med lite mjöl i botten och strö lite mjöl runt om och på degen. Täck över med plastfilm. Låt vila 30 minuter.

2. Ta upp degen, tryck ut den platt och vik in kanterna mot mitten fem gånger för att få in luft i degen. Lägg tillbaka degen i bunden med vikningen nedåt. Gör om efter 30 minuter men när vikningen är klar delar du degen i fem lika stora bollar. Lägg på en oljad plåt, men se till att de ligger med lite mellanrum. Plasta plåten luftigt och ställ i kylen och låt den kalljäsa över natten. Ta fram degen en halvtimme innan bakning och låt stå i rumstemperatur utan lock.

Tomatsås:
3. Hacka gul lök, vitlök och selleri grovt. Lägg i en kastrull med olivolja och svetta på medelvärme i 5 min. Lägg i tomatpuré och rör runt. Tillsätt rödvin och balsamvinäger och koka i 1 min. Addera krossade tomater, salt och honung och låt småputtra i 20 min. Mixa allt med en stavmixer och låt puttra på svag värme i 20 min till. Låt svalna.

Lägg mjöl på bänken och tryck ut degen så den formar en pizza. Lägg degen på ett mjölat bakplåtspapper och lägg på tomatsåsen, mozzarella, chorizo (dra av skinnet först), färska fikon, honung, rosmarin, torkad chili och lite flingsalt.

Sätt ugnen det varmaste som går och lägg in en plåt. Lägg pizzan på den glödheta plåten och grädda överst i ugnen tills den fått fin färg, mellan 3-10 min beroende på hur mycket värme du får upp i ugnen.

Lycka till och hoppas det smakar!