
Grillad Butcher steak med mustig risotto och sellerismör
Även om du är en av dem som inte är överförtjust i selleri så måste du prova denna fantastiska rätt!
Ingredienser för 2 personer:
- 350 gram Butcher Steak (Njurtapp) eller valfritt kött
- ½ zucchini
- 3 små eller två stora schalottenlökar
- 1 vitlöksklyfta
- 1 stor gul lök
- 1 dl vitt vin
- 4 dl kycklingbuljong (på tärning)
- 1,5-2 dl riven parmesan
- Två nävar Risottoris (typ avorio eller liknande)
- 2 st stjälkar selleri
- 75 gr rumstempererat smör
- Socker
- Salt
- Vitvinsvinäger
Beställ vinet till maten här:
Så här gör du:
1. Skiva den gula löken tunt och stek i smör på svag värme i 20 minuter tills den börjar få färg.
Tillsätt en nypa socker och en nypa salt och stek ytterligare 15 minuter. Tillsätt en skvätt
vitvinsvinäger och stek ytterligare i 5 minuter tills löken är helt gyllene. Spara till senare.
2. Mixa en stjälk selleri (inkl bladen om det finns) med en liten skvätt olivolja. Smaka av med
salt (gärna sellerisalt).
3. Tillsätt löken och sellerin till smöret och rör om ordentligt tills smöret binder oljan och blir
slätt. Det kommer se ut att som smöret spricker först men fortsätt rör så binder det så
småningom.
4. Hacka schalottenlök, vitlök, en stjälk selleri fint och lägg i en kastrull med en klick smör och
lite olivolja. Låt svetta på medelvärme i 5 minuter. Tillsätt riset och svetta det också i 5
minuter. Tillsätt vitt vin och låt det koka i några minuter. Sänk temperaturen och tillsätt
kycklingbuljong, lite i taget under omrörning. Låt buljongen koka in i riset innan du tillsätter
mer. Rör med jämna mellanrum tills riset har lite kärna kvar (tänk al dente). Sänk
temperaturen till lägsta möjliga och tillsätt en stor klick smör och all parmesan. Låt vila i 10
minuter innan servering.
5. Skiva zucchinin i tunna remsor på längden och gnid in med olivolja. Grilla så att de får fina
ränder och blanda ner i risotton innan servering.
6. Grilla köttet i grillpanna eller på grill på högsta möjliga temperatur. Baka klart köttet i ugn på
150°C till innertemperaturen nått 54°C. Låt vila 10 minuter innan du skär upp. Salta köttet
efter smak.