Grillad Iberico-kotlett med patatas bravas, mojo rojo och semitorkade tomater!

Spansk mat till spanskt vin. Iberico är grisens Rolls Royce och är värd att leta reda på. Du kanske inte hittar Iberico-kotlett på ditt vanliga Ica men besök närmaste saluhall så kommer du garanterat se den. Till denna fantastiska gris kommer patatas bravas med mojo rojo och en semitorkad tomatsallad som lyfter grisen till nya höjder.

Ingredienser för 2 personer

Beställ vinet till maten här:

Så här gör du:

1. Dela körsbärstomaterna på hälften och lägg i en ugnsfast form på bakplåtspapper. Hacka två schalottenlökar och en stor vitlöksklyfta och blanda med tomaterna. Ringla på lite olja och lite salt och blanda runt. Kör i ugnen på 100°C i cirka 2-3 timmar minst. Detta kan förberedas långt i förväg. När de torkat upp lite tar du ut dem och sparar till servering.

2. Koka potatisen tills den är klar i rejält saltat vatten. Häll av och låt ånga av lite. Dela potatisen i lite mindre bitar eller krossa den med handen lite. Lägg potatisen i en ugnsfast form och häll på rikligt med olja. Rosta i ugnen på 200°C tills gyllene och frasiga. Tar cirka 40 minuter upp till en timme.

3. Ta ut kärnhuset ur kvisttomaterna och spara köttet. Lägg tomaterna, paprikan, ½ vitlöksklyfta, 1 schalottenlök, rödvinsvinäger och chili i en mixer och mixa några sekunder. Blöt brödet med vatten och krama ur vätskan. Tillsätt brödet och olivolja och mixa igen. Smaka av med salt.

4. Gnid in kotletterna i lite olja och salt och grilla i grillpanna eller stek som vanligt till en innertemperatur på 60°C.

 

Blanda salladen med tomaterna och löken, ringla över såsen över potatisen och servera köttet på toppen. En festrätt du sent kommer glömma!