Grillad oxfilé med beakräm!

Hastigt grillad oxfilé, bearnaisekräm, potatiskrisp, semitorkade tomater och schalottenlök
tillsammans med picklad lök och färsk timjan. En fantastik maträtt och ett kul recept på bearnaise
utan att använda smör.

Ingredienser för 2 personer:

  • 300 gram oxfilé
  • 7 st schalottenlökar
  • 1 kruka färsk dragon
  • 2 msk torkad dragon
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 3 msk vatten
  • 0,5dl grädde
  • 1 ägg
  • Cirka 2–3 dl neutral olja
  • 8 st körsbärstomater
  • 1 stor eller 2 små potatisar
  • Olja till fritering
  • 1 kruka timjan
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten

Beställ vinet till maten här:

Så här gör du:

1. Hacka tre schalottenlökar grovt och dela tomaterna på hälften. Lägg i ugnsfast form och ringla över olivolja. Torka i ugnen på 100°C i 2–3 timmar. Förvara i rumstemperatur till servering.

2. Blanda ättika, socker och 1 dl vatten och rör tills sockret löst sig. Hacka två schalottenlökar och lägg i lagen. Låt dra minst 30 minuter.

3. Hacka ner två schalottenlökar och lägg i en kastrull tillsammans med torkad dragon, vatten och vinäger. Reducera tills nästan ingen vätska är kvar. Tillsätt
grädde och låt koka upp snabbt. Dra av plattan från värmen och tillsätt ett helt ägg. Mixa med stavmixer. Häll i olja medan du mixar tills du får en slät kräm med silkeslen konsistens likt en majonnäs. Tillsätt hackad färsk dragon och smaka av med salt och
eventuellt lite mer vinäger. Förvara i rumstemperatur till servering.

4. Riv potatis på den fina delen på ett rivjärn. Skölj potatisen i en sil och lägg i lättsaltat iskallt vatten i 15 minuter. Häll av potatisen och låt torka på en handduk tills den är helt torr. Fritera på ca 150°C tills gyllene. Lått torka på papper och smaka upp med salt.

5. Grilla oxfilén på hög temperatur ca 1–2 minuter per sida. Låt svalna i rumstemp. Skär ner oxfilén i kuber och blanda runt med olivolja och salt innan servering.