En klassisk Steak frites - Recept med matchande vintips
Prenumerera nu

En klassisk Steak frites

Kött, pommes, fräsch sallad och en klick hemslagen bearnaisesås – inte mycket som slår det!

Beställ vinet till maten:

Côtes-du-Rhône Le Grand Manège

115:-

Till vinet

För 4 personer behöver du:

  • 4 st skivor oxfilé eller ditt favoritkött
  • 450 gramkörsbärstomater
  • 1/2 rödlök
  • 1 tsk Dijonsenap
  • 2 msk finhackad gräslök
  • 2-3 msk olivolja
  • 1 dl majonnäs
  • 1 nypa cayennepeppar
  • Vitvinsvinäger och salt att smaka upp med
  • Neutral olja (raps eller majsolja)
  • Ca 2 dl grovt riven parmesan
  • 1 kruka dragon
  • 150 g smör
  • 3 äggulor
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk riven eller finhackad gul lök
  • 2 msk salt
  • 1/2 msk nymald vitpeppar
  • 2 msk finhackad färsk persilja
  • Pommes frites

Så här gör du:

  1. Ta fram köttet ca 1 timme innan grillning. Torka av det med hushållspapper. Salta och peppra. Grilla köttet några minuter på varje sida. Medium – beräkna ca 2-3 minuter per sida (för en skiva nötkött som är ca 2 cm tjock) eller använd köttermometer och stek till en innertemperatur på 56-58°C).
  2. Gör i ordning tomatsalladen genom att skära tomaterna i klyftor och löken i tunna skivor. Rör ihop olivolja, vinäger, dijonsenap och socker. Blanda tomater och rödlök med dressingen, gräslök och persilja. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  3. För att göra såsen häll äggulor och vinäger i en hög mixerskål. Smält smöret och låt det börja bubbla men inte ta färg. Tillsätt det heta smöret i en tunn stråle under mixning. Ta inte med bottensatsen. Smaksätt med lök, salt, peppar, persilja och dragon.
  4. Fritera pommes frites (eller värm i ugnen).
  5. Servera biffarna med pommes frites, tomatsallad och béarnaisesås. Riv gärna parmesan över dina pommes frites!