Grillad Secreto Iberico...

…med brynt sojasmör, bakad sötpotatis med lönnsirap, vitlökskräm och gräslök samt smörslungade haricotsverts. Secreto är ett helt magiskt kött som passar perfekt på grillen. Eftersom det är väldigt fett kan du misshandla det ganska bra utan att det blir torrt och tråkigt. Väldigt tacksamt kött att jobba med. Kombinationen med det brynta sojasmöret och sötpotatisen är beroendeframkallande!

Ingredienser:

Beställ vinet till maten här:

Så här gör du:

1. Gnid in sötpotatisen med olja och nagga den med en gaffel så den får några hål i skalet. Baka i ugn på 175C tills den är mjuk, tar ca 1 timma. Låt potatisen kylas ner en aning. Detta steg kan du med fördel göra tidigare på dagen.

2.Torka av köttet och gnid in i lite olja. Grilla på hög värme tills den fått färg och låt sedan gå klart på indirekt värme på grillen eller i ugnen. Jag har bara saltat köttet precis innan grillning men vill du ha fler kryddor går det bra också.

3. Blanda lika delar smetana och gräddfil. Riv i en vitlöksklyfta och smaka upp med salt.

4. Låt haricotsvertsen bli varma i lite smör, du behöver inte steka dem hårt utan ha gärna kvar lite tuggmotstånd. Salta och låt vila.

5. Bryn smör och låt det svalna. Vispa i japansk soja och smaka av. Jag brukar ta ca 1/3 soja mot smör.

Innan servering delar du sötpotatisen i klyftor eller på hälften. Skåra potatisens köttsida med kniv och ringla på lönnsirap. Baka av i ugnen på 250C tills den får färg. Skär upp köttet och häll på det brynta sojasmöret. Ät och njut!

Smaklig spis