Svensk hängmörad oxfilé

Svensk hängmörad oxfilé!

Oxfilé tournedos med rödvinssås, rostad vitlöks- och potatispuré, bränd bräserad pärllök och timjan. 250 gram ren kärlek i form av svensk hängmörad oxfilé med ett riktigt bra glas rött!

Ingredienser:

  • Schalottenlök
  • Svartpepparkorn
  • Lagerblad
  • Torkad timjan
  • Smör
  • Rött vin
  • Kalvfond (eller buljong om du inte har fond hemma)
  • Salt
  • Rödvinsvinäger
  • Pärllök
  • Vitlök
  • Potatis
  • Vispgrädde
  • Mjölk
  • Färsk timjan
  • Oxfilé (gärna svensk hängmörad)

Beställ vinet till maten här:

Så här gör du:

Häll ner hackad schalottenlök i en kastrull, svartpepparkorn, lagerblad, torkad timjan och
en klick smör och låt allt svettas i några minuter. Addera rött vin och reducera till hälften är kvar. Häll i kalvfond och reducera tills såsen tjocknar. Glöm inte att regelbundet smaka av och addera mer av det du tycker behövs. När du är nöjd så silar du bort alla ingredienser så såsen blir slät och fin. Lägg ner några klickar rumstempererat smör och rör om. Salta och addera lite rödvinsvinäger om behovet finns.

2. Bränn några pärllökar med en gasbrännare eller i stekpanna och lägg ner dem i
rödvinssåsen och låt dem sjuda tills de blivit al dente.

3. Krossa ett gäng vitlöksklyftor och lägg ner dem i en stekpanna med smör. Stek varsamt
tills de rostats fint. Spara till senare. Koka potatis tills de blivit mjuka och häll av vattnet.
Pressa tillsammans med vitlöken och addera vispgrädde och mjölk (50/50) tillsammans
med smöret från vitlökarna och lite extra smör. Rör till en puré och salta vid behov.

4. Grilla eller stek oxfilén tills innertemperaturen nått 55°C. 

Lägg upp maten, garnera med några kvistar färsk timjan och hugg in! I dessa tider då mängden kött vi äter minskar så blir det extra viktigt att äta riktigt bra grejer när det väl är dags. Att kosta på dig riktigt bra hängmörat svenskt kött som smälter i munnen och som smakar underbart är lyxigt!