
Hemmagjord Boeuf Bourguignon!
Serveras med potatismos och så klart ett bra glas rött! Spendera några minuter på att hacka och
tärna för att sedan luta dig tillbaka och låta spisen göra grovjobbet!
Ingredienser till 4 pers (men räcker nog till 6):
- 100-150 gram rökt sidfläsk
- 1 kg nötkött (högrev)
- Smör att steka i
- 6 champinjoner
- 2 små morötter
- 4 klyftor vitlök
- 1 stor gul lök
- 5 dl rött vin
- 1-2 msk mjöl
- 2 msk tomatpuré
- 5-7 dl köttbuljong eller så att köttet täcks
- 1 msk torkad timjan
- 1 msk torkad rosmarin
- 2 lagerblad
- 5 svartpepparkorn
- 2 knippen pärllök
- Potatis till 4 personer
- 50-75 gram smör
- 2-3 dl mjölk eller tills moset har bra konsistens
- Salt efter eget tycke
- Svartpeppar malen
- Färska kryddor att garnera med
Beställ vinet till maten här:
Så här gör du:
1. Tärna sidfläsket i kuber om 1x1cm. Stek i en panna tills gyllene. Lägg över i en större
panna och spara fettet i den mindre pannan.
2. Tärna köttet i kuber om 2x2cm. Stek i fettet från sidfläsket tills köttet fått fin färg. Häll över
köttet i den större pannan.
3. Addera en klick smör i den mindre pannan och stek svamp, morötter, vitlök och hackad
lök i några minuter. Flytta över allt till den större pannan. Deglasera den mindre
stekpannan med lite rött vin och häll över i den större.
4. Addera ett par matskedar mjöl till den större pannan och rör om. Kläm i lite tomatpuré, en
bättre mängd rött vin, köttbuljong, lagerblad, timjan, rosmarin, svartpepparkorn och övriga
ingredienser som du kan tänkas vilja ha. Låt stå och sjuda i minst 2 timmar, gärna 4 eller
ännu längre.
5. När det återstår 40 minuter innan servering adderar du en massa stekta pärllökar.
6. Koka potatis och pressa, krossa eller stompa. Addera massvis med smör och mjölk och
rör om.
Ställ allt i mitten av bordet och hugg in!