Kalvfilé med potatispuré, sparris, sotad pärllök och tryfferad rödvinssås.

Ingredienser:

Beställ vinet till maten här:

Så här gör du:

1. Skala och koka potatisen i rikligt saltat vatten. När potatisen är mjuk häller du av dem i en sil och låter ånga av några minuter. Tillsätt en rejäl mängd smör och en skvätt mjölk i kastrullen och pressa potatisen genom silen. 

2. Hacka schalottenlök grovt och lägg i en kastrull. Tillsätt vinet och timjan och låt reducera tills 1/3 återstår. Tillsätt fond och reducera tills hälften återstår. Vispa i en klick rumstempererat smör. Tillsätt riven tryffel, tryffelsalt eller tryffelolja. Smaka av med salt. Har du haft i hemgjord kalvfond reder sig såsen själv men i annat fall får du reda av såsen med lite majsena eller liknande om den blir för tunn trots smöret.

3. Skala pärllöken och stek i torr panna så de blir sotade. Lägg i löken i såsen och låt sjuda med tills mjuk. Se dock till så det finns lite textur kvar i löken så den inte blir för mjuk. 

4. Skär av den nedre delen av sparrisen. Koka upp saltat vatten och lägg i sparrisen, låt koka i 1 – 1,5 minuter och skölj med kalt vatten tills de blir kalla. Innan servering steker du på sparrisen i smör så den får värme. Smaka av med salt.

5. Stek en yta på köttet på hög temperatur. Lägg köttet på en plåt och kör klart det i ugn på 120C tills innertemp på 55C.

Lägg upp allt på tallriken och njut. Kalv är ett fantastisk kött man inte kan äta för mycket av. Så, bjud in nära och kära och duka upp till fest!

 Smaklig spis!