
Oxfilécarpaccio med tryffel, svartpepparmajonnäs och gruyère.
Superenkel och vansinnigt god rätt som passar både som förrätt och varmrätt. Hittar du ingen färsk tryffel så går det att köra med tryffelsalt men färsk bra tryffel är verkligen en höjdare. Lätt att förbereda så du bara har lägget kvar när gästerna sitter till bords. En riktig pangrätt du bara måste göra!
Ingredienser till fyra personer:
- 50-70 gram oxfilé (per person)
- 1 ägg
- 1 msk vitvinsvinäger eller champagnevinäger
- 1 msk dijonsenap
- Valfri mängd neutral olja till majonnäsen
- Svartpeppar efter eget tycke
- 1 dl hasselnötter
- 50 gram riven gruyère
- Tryffel (så mycket plånboken mäktar med)
- 1 förpackning vattenkrasse
- 4 schalottenlökar
- 1 dl ättika
- 2 dl socker
- 2 dl vatten
- Salt efter smak
Beställ vinet till maten här:
Så här gör du:
1. Banka ut oxfilé så tunt du kan till en carpaccio.
2. Finhacka schalottenlök och lägg i 1-2-2 lag (ättika, socker & vatten). Låt ligga minst 20 min.
3. Gör majonnäs genom att mixa ägg, dijonsenap och vinäger. Tillsätt önskvärd mängd neutral olja och mixa till en majonnäs. Tillsätt rikligt med nymald svartpeppar.
4. Rosta hasselnötter i torr panna.
5. Lägg köttet i botten och salta lite med flingsalt. Toppa med alla ingredienser, riv över gruyère och hösttryffel samt toppa med vattenkrasse.
Smaklig spis