Peppargrillad oxfilé med rödvinssås

 

För 4 personer behöver du:

Beställ vinet till maten här:

Så här gör du:

  1. Koka potatisen helt klar så att den är mjuk. Häll av vattnet och låt ånga av och svalna så att du kan hantera dem med händerna. Lägg på en ugnsplåt och krossa lätt med handflatan. Lägg en liten smörklick på varje potatis och kör in i ugnen på 200C i ca 45-60 min tills de blivit gyllene, har en krispig yta och krämiga inuti.
  2. Skiva rödlöken och lägg i en kastrull tillsammans med pepparkornen, tomatpurén lagerblad och några kvistar färsk rosmarin samt en skvätt olivolja. Svetta i några minuter på låg värme och tillsätt därefter vinet. Reducera tills 50% återstår och tillsätt därefter kalvbuljongen (utspädd tärning eller flaska). Låt reducera tills ca 50% återstår. Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen. Tillsätt 25gr smör och smaka upp med salt och lite rödvinsvinäger om du vill få upp syran. Red såsen med maizena vid behov. Varmhåll på svag värme till servering.
  3. Blanda rumsvarmt smör med riven vitlök, parmesanost, nymalen svartpeppar och lite salt.
  4. Ta ut köttet minst 2h innan du ska tillaga så att köttet är rumstempererat när du börjar. Torka köttet torrt och gnid in med olja. Salta och peppra runt om och grilla i grillpanna, på grillen eller stek i stekpanna så att köttet får fin yta, ca 1min på varje sida. Lägg på ugnsform och baka klart i ugnen tills innertemp på 53-54C. Låt vila 10 min så kommer köttet upp i 55-56C.
  5. Skala salladslökens yttersta skal och gnid in med olja. Grilla eller stek tills fin färg och lite mjuka. Salta. Puffa i ugnen nån minut innan servering så att den får upp lite värme.
  6. Skala och dela löken på mitten. Doppa snittsidan i socker och stek i panna med en klick smör på 8/10 så att det inte bränner för fort. När löken fått fin färg slår du på en skvätt rött vin och steker tills vinet försvinner. Lägg på ugnsform och kör i ugnen några minuter innan servering så att de blir mjuka men ändå med lite tuggmotstånd.