
Rödvinsbrässerad oxkind med potatispuré!
Det här behöver du för 4 personer:
- 800 gram putsad oxkind
- 2 gula lökar
- 4 vitlöksklyftor
- 4 stora champinjoner
- 1 msk tomatpuré
- 1 kruka timjan
- Ca 75 cl rött vin
- 3 lagerblad
- 8 svartpepparkorn
- 2 morötter
- 1 påse pärllök eller steklök
- 600 gram mandelpotatis
- 1,5-2dl mjölk eller 50/50 mjölk och grädde
- 150-200 gram smör
Beställ vinet till maten här:
Så här gör du:
Sätt ugnen på 120°C.
Bryn oxkinden i olja tills den får rejält med färg runt om och lägg i ugnsform. Salta runt om köttet.
I samma panna som köttet bryner du hackad lök, vitlök, champinjoner några minuter tills de fått lite färg. Tillsätt tomatpure och fortsätt bryna några minuter till. Häll allt i pannan på köttet tillsammans med ett knippe timjan.
Deglasera pannan med en skvätt vin så du får med alla goda smaker som blivit kvar och häll sedan över köttet i ugnsformen. Tillsätt vin så det nästan täcker köttet. Täck formen med aluminiumfolie och kör i ugnen på 120°C i 3-4h eller tills oxkinden är rejält mör.
Lyft ut köttet och sila av såsen ner i en kastrull och reducera hårt tills såsen tjocknat. Medan såsen reducerar lägger du i delade morötter och pärllök som du skalat och stekt snabbt i torr panna på hög värme så de fått lite färg. Låt morötterna koka med 10-15 min och lökarna 5-10 min så de blir mjuka. Smaka av såsen med salt och red av med maizena vid behov.
Koka potatisen mjuk, häll av och låt ånga av i 5 min. Pressa potatisen och tillsätt smält smör och varm mjölk. Rör till en puré och smaka av med salt.
Toppa med timjan.