Torskrygg med surkål, vitvinsås och rostad potatis

Torskrygg med surkål, vitvinsås och rostad potatis

Det här behöver du för 4 personer:

Beställ vinet till maten här:

Så här gör du:

Koka potatisen tills den är nästan klar. Häll av vattnet och låt svalna något. Krossa potatisen lite med handflatan eller en gaffel, lägg på plåt och ringla över olja. Rosta i ugnen på 200C tills gyllene (ca 45min). Salta.

Skala och finhacka löken, lägg i kastrull med en klick smör och svetta någon minut. Tillsätt vitt vin och koka tills ungefär hälften återstår tillsätt fiskfond och koka tills 75% återstår. Tillsätt grädde och koka tills en fin konsistens. Mixa slät med en handmixer. Varmhåll på låg värme på plattan. Precis innan servering mixar du i 25 gr smör. Tillsätt hackad gräslök och smaka av med salt om behov finns.

Blanda salt och vatten tills du har en sälta som havet ungefär. Lägg ner torskryggen i vattnet och låt ligga 15-20 min. Ta upp och torka av. Stek torsken på skinnsidan nedåt i lite olja på hög temp i några minuter. Sänk värmen och tillsätt en stor klick smör. Ös fisken under hela tills innertemp på ca 45-50C.

Rosta kuminfrö i torr kastrull tills de börjar poppa och få lite färg. Krama ur det mesta av vätskan i surkålen och lägg ner i kastrullen tillsammans med en klick smör. Stäng av plattan och rör tills allt blandats.

Fantastisk god rätt och underbar kombo!