
Torskrygg med surkål, vitvinsås och rostad potatis
Det här behöver du för 4 personer:
- 4 bitar torskrygg
- 3 dl surkål av hög kvalitet
- 1 msk kumminfrö
- Potatis för 4 pers (färskpotatis eller delikatesspotatis)
- 2 schalottenlökar
- 2 dl vitt vin
- 2 dl stark fiskbuljong (från tärning)
- 1,5 dl vispgrädde
- ca 25 gram smör (till sås)
- 1 kruka gräslök
- Neutral olja till potatisen
- Rikligt med smör att ösa fisken med
- Salt
- Peppar
Beställ vinet till maten här:
Så här gör du:
Koka potatisen tills den är nästan klar. Häll av vattnet och låt svalna något. Krossa potatisen lite med handflatan eller en gaffel, lägg på plåt och ringla över olja. Rosta i ugnen på 200C tills gyllene (ca 45min). Salta.
Skala och finhacka löken, lägg i kastrull med en klick smör och svetta någon minut. Tillsätt vitt vin och koka tills ungefär hälften återstår tillsätt fiskfond och koka tills 75% återstår. Tillsätt grädde och koka tills en fin konsistens. Mixa slät med en handmixer. Varmhåll på låg värme på plattan. Precis innan servering mixar du i 25 gr smör. Tillsätt hackad gräslök och smaka av med salt om behov finns.
Blanda salt och vatten tills du har en sälta som havet ungefär. Lägg ner torskryggen i vattnet och låt ligga 15-20 min. Ta upp och torka av. Stek torsken på skinnsidan nedåt i lite olja på hög temp i några minuter. Sänk värmen och tillsätt en stor klick smör. Ös fisken under hela tills innertemp på ca 45-50C.
Rosta kuminfrö i torr kastrull tills de börjar poppa och få lite färg. Krama ur det mesta av vätskan i surkålen och lägg ner i kastrullen tillsammans med en klick smör. Stäng av plattan och rör tills allt blandats.
Fantastisk god rätt och underbar kombo!