Världens godaste sparris!

Smörkokt vit sparris med isterbandsströssel, dragonmajonnäs, syrad schalottenlök och friterad persilja.

För mig är vit sparris precis som en bra bit fisk eller kött. Tillagar man den väl tar den huvudrollen i vilken måltid som helst. Jag älskar att koka den varsamt i saltat vatten, citron och massa smör för att få den perfekt men den kan tillagas på många fler sätt än så. Var noga med att skala den från en bit under toppen ner till roten bara för annars har du en trådig historia som blir väldigt svår att äta.

Ingredienser:

Beställ vinet till maten här:

Så här gör du:

1. Blanda en 1-2-2 lag (ättika, socker, vatten) och lägg i skivad schalottenlök. Låt ligga i minst 20 min.

2. Dra skinnet av isterbandet och tryck ut allt innehåll på en plåt. Kör i ugn på 100C tills krisigt. Se till att det inte bränns så titta till det med jämna mellanrum. Lägg på papper och låt fettet rinna av.

3. Gör en majo med ett ägg, dijon, vinäger. Mixa och häll i olja droppvis. Smaka av med färsk dragon och salt. Mixa slät så dragonen blandas i majonnäsen.

4. Skala sparrisen från en bit nedanför toppen och hela vägen ner till roten. Skala ordentligt för de översta lagren är trådiga och svårätna. Koka upp vatten med rikligt med salt i. Tillsätt en halv pressad citron (pressa ut juicen och lägg i citronen) samt massor av smör. Låt sparrisen sjuda (inte koka) tills den är mjuk men inte överkokt. Det ska vara lite motstånd i tuggorna. Tiden varierar beroende på tjocklek så känn med en kniv eller sticka, eller skär av en liten bit av änden och smaka då och då.

5. Fritera persilja i olja i en panna. Detta tar bara 20-30 sek. Låt persiljan rinna av på papper.

Lägg upp på tallriken och njut. Brytningen mellan sparrisen, dragonen och isterbandet är så himla god så dina gäster kommer vilja ha receptet och självklart tar du åt dig äran för det!

Smaklig spis!