Världens godaste svamppasta med trattkantarell, karl-johan och färsk vintertryffel!

Svamppasta kan vara det absolut godaste som finns – om man gör den rätt! Den största hemligheten heter torkad svamp. Varför inte färsk tänker du? I torkad svamp är smakerna koncentrerade och mycket mer intensiva än i färsk svamp. Vill du variera så går det bra men det viktigaste är att du har minst 50% torkad så smakerna verkligen kommer fram.

Ingredienser:

Beställ vinet till maten här:

Så här gör du:

1. Prepp: Börja med att blötlägga torkad svamp genom att lägga svampen i en skål och hälla på varmt vatten så det täcker. Låt ligga minst 20 min. Krama sedan ur vätskan ur svampen men se till att spara all vätska.Hacka gul lök eller schalottenlök fint. Ta rätt mycket lök för det gör det hela bara godare. Finhacka också en liten vitlök.

2. Fräs svampen i mycket smör i ca 5-7 min på hög värme. Sänk sedan värmen och tillsätt lök och vitlök. Svetta allt tillsammans i några minuter tills löken blir lite glansig men inte bränd.

3. Tillsätt en skvätt vitt vin och låt den sjuda in i svampen. Tillsätt sedan vätskan som svampen låg i och låt koka in i svampen något. Tillsätt sedan vispgrädde och låt alltsamman koka ner till lagom konsistens. Smaka av med salt och lite svartpeppar.

4. Om du tycker såsen är lite lös kan du antingen koka ner den lite till eller dra i lite riven parmesan, inget blir sämre med lite ost.

5. Koka pasta i rikligt med saltat vatten. Vattnet ska va rejält salt för då smakar pastan mer. Jag föredrar Martelli som håller en extremt hög nivå på sin pasta men hittar du inte den funkar det med vilken som.

6. Häll av pastan och blanda upp med såsen. Lägg upp fint och avsluta med riven eller flarn av färsk tryffel.

Vill du addera något protein är en bra bit kött aldrig fel till denna rätt, även fast den är grym bara som den är. Letar du färsk tryffel skulle jag kolla på en saluhall nära dig och priset är ändå helt överkomligt så länge man inte ska bjuda ett helt hockeylag på middag. Köp ALDRIG hel tryffel på glasburk som ligger i olja… den lämnar en alltid besviken. Torkad svamp hittar du på vilken större matbutik som helst.

Smaklig spis!