A Christmann Riesling 2021
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

159 kr | Systembolagets fasta sortiment

A Christmann Riesling 2021

Hyllad riesling från Pfalz som passar perfekt till kräftsäsongen oavsett väder och vind!
Kritikerfavoriten A Christmann Riesling har fått Systembolagets främsta hållbarhetsmärkning! Ett elegant och krispigt vin med inslag av gröna äpplen, rökig mineral, örter, päron och lime. Passar utmärkt till grillad fisk, skaldjur eller till somriga sallader. Eller som en sval aperitif en varm sommarkväll! Gott att dricka nu, kan lagras ytterligare 3 år utan problem.

Ett av Tysklands främsta vinegendomar Weingut Christmann ligger i byn Gimmeldingen i distriktet Pfalz norr om franska Alsace. Ägaren Steffen Christmann har specialiserat sig främst på torra rieslingviner och Spätburgunder (Pinot Noir). Christmann förfogar över 20 hektar förstklassiga vingårdar som odlas biodynamiskt. Vinerna får jäsa långsamt vid låg temperatur med sin naturliga jäst, de utmärks av sin utpräglade druvkaraktär och nyansrikedom. Idag är även hans dotter Sophie Christmann involverad i arbetet på vingården, från vinframställningen och ute på fälten. Och hon är därmed 8e generationen vinmakare på egendomen sedan 1798. Hennes far var en av föregångarna i Tyskland när det kommer till att ställa om till ett ekologiskt jordbruk och idag är hon själv en ambassadör för biologisk mångfald och hur jordbruket bedrivs med hänsyn till naturen.

Omdömen i urval:

5 av 6 Nästan den perfekta rieslingen – elegant, ren med krispiga syror och äpplig bitterkryddig frukt. – SVD, Mikael Mölstad, juli 2021

++++ Krispigt till max med syror som spjut, syrlig grön citrus, gröna äpplen, örter och ett stort driv. – Aftonbladet, Fredrik Schelin, december 2021

Tips! Ekologisk trotjänare i fasta sortimentet – Dagens Nyheter, Alf Tumble, november 2021

6 av 6. Lysande bra riesling i prisklassen. – SVD, Andreas Grube, juli 2021

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.