Abbotts Delaunay Métayage Pinot Noir
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

139 kr | Lagringsbarhet 2023-2026
Systembolagets fasta sortiment

Abbotts & Delaunay Métayage Pinot Noir

Familjen Delaunay är förvisso starkt förknippade med Bourgogne men deras Métayage Pinot Noir kommer från släktens vingård i södra Frankrike. Länge letade man efter lägen med tillräckligt svalt klimat för att kunna odla den känsliga druvan Pinot Noir och till slut fann man den perfekta platsen, på hög höjd utanför den lilla byn Magrie i Languedoc.

Kring de böljande kullarna i Limoux plockas de ekologiska druvorna till detta förträffliga vin. Hälften av vinet får vila på franska ekfat under tio månader för att ge en subtil fatkaraktär som inte är för dominant i relation till den delikata frukten. Omsorg och noggrannhet är ledord i produktionen, detta för att den känsliga Pinot Noir-druvan ska få glänsa med all sin karaktäristiska elegans. Familjens rötter i Bourgogne märks tydligt i Métayage Pinot Noir via toner av solmogna hallon, friska körsbär, lingon och inslag av färska örter. De välintegrerade faten bidrar med mjuka, kryddiga toner som drar åt muskot och sandelträ. Eftersmaken är lång och visar på en komplexitet som kännetecknar en riktigt välgjord Pinot Noir. Med den finstämda smakprofilen passar vinet utmärkt till lätta, eleganta kötträtter skapade med en stor portion kärlek.

Omdömen i urval:

”Finstämd pinot noir från oväntat ursprung” – Livets Goda

***

”FYND” – Vinbörsen

***

”Ekologisk pinot noir som bjuder elegans, struktur och finess” – Wine TableDetaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.