Ammasso Rosso Sicilia
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

169 kr | Lagringsbarhet 2021-2027
Systembolagets fasta sortiment

Ammasso Rosso Sicilia

Ammasso domineras av den trendiga druvsorten Nerello mascalese som bjuder på både djup och kraft. Druvorna plockas på kullarna runt den vackra byn Santa Ninfa. Jordmånen består av kalksten och lera med ett medelhavsklimat där Nerello mascalese trivs perfekt. Efter skörd lagras druvorna i fyra veckor i temperaturkontrollerade rum. Detta för att de ska torka lätt samt mogna så att frukten blir optimalt smakrik och koncentrerad. Efter pressning och jäsning vilar vinet i cirka 10 månader på lätt rostade ekfat för att få ytterligare djup. Resultatet är ett smakrikt och balanserat vin med inslag av torkad frukt, röda bär, rostade fat som kompletteras med en elegant syra. Vinet går alldeles utmärkt att lagra i ett antal år för ökad komplexitet. Eller så dekanterar du vinet och dricker det nu tillsammans med en härligt höstig Boeuf Bourguignon!

Årgång 2016 tilldelades både Guld och Best of Show Sicilia red i Mundus Vini 2019

Om producenten
Barone Montalto är ett ungt vineri som grundades år 2000 i Santa Ninfa. Här drivs man av en enorm passion för vinmakandet och man tror på innovation, historia och en hängivenhet till kvalité. Idag huserar man över 400 hektar vinodlingar varav stora delar ägs av dem själva. Resterande odlingar är under deras så kallade ”Montalto quality control” för att säkerställa högsta tänkbara kvalitén på druvorna. 2015 blev Barone Montalto som ett av de första vinerierna tilldelade AA rating av BRC/GSF och man jobbar utöver det med stor respekt för Siciliens natur och omgivning.Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.