Araldica Barbera d’Asti Superiore 2016
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

109 kr | Lagringsbarhet 2018-2023 | Systembolagets beställningssortiment

 

Araldica Barbera d’Asti Superiore 2016

Piemonte är ett av Italiens allra mest populära distrikt och hemort åt veckans vin Araldica Barbera d’Asti Superiore 2016. Just Barbera-druvan trivs utmärkt i Asti-regionen med eleganta, smakrika och mycket matvänliga viner som resultat. Araldicas Barbera är inget undantag utan passar riktigt bra till just smakrika kötträtter. För att få kallas Superiore måste vinet lagras minst 14 månader innan det släpps till försäljning, något som tillför härlig kraft och struktur till vinet. Skörden 2016 är dessutom en av de bästa årgångarna i modern tid vilket medför du lugnt kan lagra vinet 5 år. Doften bjuder på inslag av mörka bär, körsbär, plommon, fat och kryddor. Smaken levererar samma härliga toner tillsammans med välbalanserade tanniner. Eftersmaken är lång och generös. Detta är ett riktigt trevligt vin i sig självt och tillsammans med Swedishfoodie’s råbiff når det nya höjder!

Vad är ett vinkooperativ?

Araldica Vini är ett av Piemontes ledande kooperativ med ca 300 medlemmar, grundat 1954. Verksamheten är baserad i Asti-regionen, ett område där Barbera är den druva som står i centrum och kan nå sin fulla potential. Det vanliga förfarandet som druvodlare är att producera sitt eget vin eller att sälja druvorna till en annan producent. Som ett mellanting mellan att göra vin själv och sälja sina druvor finns vinkooperativ, där ett antal vinodlare går samman kring vinframställningen och försäljningen, ofta med egna vinmakare som bestämmer hur produktionen ska se ut. Många vinkännare tenderar att ignorera viner från dessa kooperativ med förklaringen att de inte producerar bra viner. Detta är dock en myt som det hög tid att slå hål på. Visserligen finns det vinkooperativ som fokuserar på kvantitet snarare än kvalitet. Men det finns också många exempel på kooperativ i Frankrike, Spanien och Italien som spelar en väldigt viktig roll i vinbranschen. Araldica Vini är ett bra exempel på en sådan organisation, med kvaliteten i fokus. Som konsument är du nog ofta inte medveten om att det du dricker faktiskt är ett vin som kommer från ett kooperativ!

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.