Armatura Brunello di Montalcino
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

229 kr | Lagringsbarhet 2021-2030
Systembolagets beställningssortiment

Armatura Brunello di Montalcino

Från ett av Toscanas mest klassiska vindistrikt kommer denna lagringståliga och fynd-klassade Brunello, 2015 Armatura Brunello di Montalcino.

Brunello anses av många som det bästa Toscana kan frambringa i vinväg och flertalet italienska ikonviner kommer från det kultförklarade vindistriktet. Brunello di Montalcino var 1980 först ut i Italien att få den allra högsta klassificeringen DOCG. Vinet är från årgång 2015 som generellt klassas som en av de absolut bästa årgångarna på hela 2000-talet i distriktet. Årgången är så haussad att Wine Spectator ger skörden hela 95 av 100 och Robert Parker 97 av 100 möjliga poäng.

Armatura Brunello har lagrats hela 36 månader på franska ekfat därefter buteljeras vinet och får vila ytterligare 12 månader på butelj i lugn och ro. Resultatet är en begynnande mognad med inslag av solmogna körsbär, choklad, kryddor och fat. Kvaliteten, koncentrationen och kraften borgar för ett vin som kan lagras länge i en sval källare men som även kan serveras redan nu, låt bara vinet luftas ca 30 minuter innan. Servera Armatura Brunello till smakrika kötträtter, gärna med örter och vitlök eller till charkuterier och lagrade hårdostar.

Dina Viner Professional Edition ger 2015 Armatura Brunello betyget 91p ++ vilket översätts till enastående – fynd!

Bengt-Göran Kronstam på Vinbörsen.se ger vinet betyget FYND. ”Smaken är ljuvlig och oändlig med både fräschör, frukt, fattoner och total elegans i mäktigt övermått. Så gott och det till ett fenomenalt pris!”

Ledande vinmagasinet Livets goda ger vinet “Stark rekommendation”.Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.