Armatura Brunello di Montalcino
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

241 kr | Lagringsbarhet 2022-2031
Systembolagets beställningssortiment

Armatura Brunello di Montalcino

Från ett av Toscanas mest klassiska och prestigefulla vindistrikt kommer denna lagringsdugliga och eleganta Brunello, 2016 Armatura Brunello di Montalcino.

”Brunello” klassas av många som bland det bästa som Toscana kan frambringa i vinväg och flertalet italienska ikonviner kommer från det kultförklarade vindistriktet med priser per flaska som slår i taket. Brunello di Montalcino var 1980 först ut i Italien att få den allra högsta klassificeringen DOCG, Denominazione di Origine Controllata e Gararantita.
Detta spännande vin har en klassisk och smakfull presentation samt en för ursprunget mycket fördelaktig prispunkt om 229 kr, vinet är av årgång 2016 som generellt klassas som en av de absolut bästa årgångarna på hela 2000 – talet för ”Brunello”! Så här skriver James Suckling generellt om skörden 2016:
” I like to say that 2016 would be the greatest vintage ever for Brunello if it weren’t for the stupendous 2015” James Suckling Nov 2020.”
Rare Wine invest spänner bågen ännu högre ”Vintage 2016 in Brunello Di Montalcino – The Greatest Ever! If you look back at some of the greatest Brunello vintages, 2016 will stand out, both greater and more magnificent than the others. 2006, 2010, 2015 will all simply come to stand in the shadow of vintage 2016 in the future.”

Ni minns säkert lovorden för Armatura Brunello årgång 2015 som numera är slutsåld, årgång 2016 har ännu inte provats av Sveriges vinexperter och vi väntar med spänning på dom första omdömena som lär banka på dörren inom kort! Att Brunello levererar två superårgångar med stor lagringspotential på raken borgar för en spännande provning att jämföra 2015 mot 2016, redan idag eller om 10 år!
Armatura Brunello har lagrats hela 36 månader på franska ekfat därefter buteljeras vinet och får vila ytterligare 12 månader på butelj i lugn och ro innan vinet släpps till försäljning med en begynnande mognad med inslag av solmogna körsbär, choklad, kryddor och fat. Vinets kvalité, koncentration och kraft borgar för ett vin som kan lagras länge i en sval källare men även serveras redan nu, låt bara vinet luftas ca 30 minuter innan.
Servera Armatura Brunello till smakrika kötträtter på vilt och nöt, gärna med örter och vitlök, charkuterier, lagrade hårdostar eller som en spännande joker i en vinprovning som sannolikt kommer att imponera på grannen som är självutnämnd vinexpert.Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.