Armatura Governo
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

97 kr | Lagringsbarhet 2022-2025
Systembolagets beställningssortiment

Armatura Governo 2019

Governo all’uso Toscano som oftast förkortas ”Governo” är kanske ett begrepp som låter bekant men vad innebär det egentligen? Jo, Governo är faktiskt en gammal teknik som har använts sedan början av 1400-talet i Toscana. Resultatet är ett vin i generös stil som är på uppåtgående bland vinkonsumenter världen över.

Så vad är Governo egentligen? Metoden går ut på att låta vinet jäsa två gånger. Först görs ett stilla rött vin på Toscanas älsklingsdruva Sangiovese. Steg två är att låta lätt torkade Sangiovesedruvor jäsa tillsammans med det färdiga vinet och på så sätt uppnås en kraftig, generös och smakrik vinstil. Hur smakar då Armatura Governo från årgången 2015? Vinet är fullproppat med solmogna mörka körsbär, med eleganta lager av mörk choklad, kryddor och fat i en generös och balanserad stil. Till det hör både ett bra djup och en härlig längd. Vinet gör sig utmärkt som snackvin men till smakrik italiensk mat är det klockrent. Den här veckan väljer vi att unna oss en riktigt bra ost- och charkbricka som de höga smakerna i vinet hanterar med bravur. För 95 kronor är detta Systembolagets lägst prisade Governo.Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.