Ascot Pinot Noir 2020




Jag accepterar villkoren



Du kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

139 kr | Lagringsbarhet 2022-2027
Systembolagets beställningssortiment

Ascot Pinot Noir 2020

Äntligen i Sverige! Ascot Pinot Noir är vinet från de bästa vingårdslägena i Central Coast i Kalifornien som har allt du vill ha av en amerikansk Pinot. Det är elegant samtidigt som det är kraftfullt och vinmakaren uttrycker det som ”an iron fist in a velvet glove”. Passar perfekt till lättare kötträtter!

Druvorna odlas i Central Coast och till skillnad mot många andra amerikanska viner på den svenska marknaden är detta vin helt fritt från restsötma (0,01g/l socker). Ascot Pinot Noir bjuder tack vare en tids ekfatslagring på eleganta och komplexa toner av skogshallon, jordgubbar, nougat och sandelträ. Här är det bra tryck i frukten samtidigt som vinet är elegant, precis som det ska vara. När det kommer till mat så passar vinet till allt från smakrika laxrätter, kyckling och lite kraftigare kötträtter. Också en utmärkt partner till vårens grillade primörer eller smashade burgare. Vi har valt att kombinera Ascot med en ruskigt god råbiff. Drick nu, gärna lätt kylt, eller spara i upp till fem år om du klarar av att vänta! En annan väldigt bra kombination till vinet är filmen Sideways som delvis utspelar sig i Central Coast och som tack vare vinsnobben Jacks kärlek till den delikata druvsorten fick försäljningen av Pinot Noir att rusa.

 



















Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.