Barbaresco Canova Tenuta San Mauro
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

401 kr | Lagringsbarhet 2022-2038
Systembolagets beställningssortiment

Barbaresco Canova 2013

Från vinhuset Tenuta San Mauro kommer denna single vineyard-Barbaresco från Canova Cru i Piemonte. Årgång 2013 var som nylanserad temperamentsfull med relativt sträva tanniner, men idag är vinet något helt annat. Alla dofter och smaker har harmoniserat på ett underbart vis. Detta är en Barbaresco i absolut toppklass.

Alla Nebbiolodruvor till Barbaresco Canova hämtas från vinhusets gård Cascina Canova i Neive. Gården ligger på toppen av bergsryggen som går genom Canova cru. Odlingslotterna ligger från toppen av ryggen och löper västerut i Canova till gränsen där Rivetti, Serrboella och Canova möts. Druvorna har förärats bästa plats längs syd och sydvästsluttningarna, på en genomsnittlig höjd av 300 meter över havet. Jordmånen är Tortoniano (blåaktig fossil märgel). Druvorna behandlas med vördnad av vinmakaren som efter vinfiering lagrar Barbaresco Canova 24 månader på stora franska ekfat. Väl i flaska har vinet en ljus rubinröd färg och en förtrollande doft av torkade körsbär, svarta vinbär, mandel, choklad och örter.

Vinet mår bra av att luftas i minst en timme innan det är dags att dricka det tillsammans med din mest älskade köttbit. Försök att hålla nere serveringstemperaturen till cirka 18°C. Lagringspotentialen är stor och du kan med gott samvete lägga detta vin i källaren i ett decennium.

Omdömen i urval:

”Mauros Canova från 2013 är en explosion i både kraft och komplexitet som jag tycker är oöverträffad.” – Martin Wall, ägare VinonistaDetaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.