Giacosa Fratelli Barolo
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

199 kr | Lagringsbarhet 2022-2028 | Systembolagets beställningssortiment

Giacosa Fratelli Barolo

Vingården är baserad i Neive, i hjärtat av Langhe-regionen i Piemonte, känt för sina Barolo- och Barbaresco-viner. Vineriet grundades 1895 av Guiseppe Giacosa och har sedan dess drivits inom familjen. Fokus är på att låta respektive druva komma till sin fulla rätt och arbeta med fokus på hållbarhet, bland annat genom användning av solpaneler i vingården. Druvorna till deras Barolo hämtas från några av de bästa lägena runt byarna Monforte d’Alba och Castiglione Faletto. Den inbjudande doften har har den typiska karaktären av en Barolo med toner av körsbär, nypon, viol, rosor, fat och kryddor. Eftersmaken är lång och med välbalanserade tanniner. Vinet kan drickas nu men går också utmärkt att lagras upp till 5 år. Du äter med fördel en kötträtt med mycket smak och veckans recept är därmed klockren!

Vindistriktet

Barolo är känt som kungen av italienska viner och druvan bakom vinerna är Nebbiolo, ett namn som sägs komma från Italienska Nebbia, den för området typiska dimman.

Unga viner gjorda på Nebbiolo har ofta en påtagligt hög fruktsyra med strama tanniner. Med lite ålder mognar vinerna och rundas av och får en mycket hög komplexitet. Viner av nebbiolodruvan är dessutom utpräglade matviner. Den riviga strävheten gör att smakrika rätter av nöt och vilt passar fint! Nebbiolo-baserade viner är generellt ljusa i färgen, dock kan unga, barriquelagrade Baroloviner vara mörkare. Doften är i unga viner mycket fruktig. Efter några års flasklagring kommer dofter av svamp och höstlöv. Varje år, andra helgen i september, genomförs en Barolofestival i den lilla byn Barolo. Då provsmakas den senaste släppta årgången och de flesta vinmakare håller öppet hus.
Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.