Beaujolais-Villages Marc Dudet 2020
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

139 kr | Systembolagets fasta sortiment

Beaujolais-Villages Marc Dudet 2020

Beaujolais är regionen i södra Bourgogne, där producenterna på senare tid börjat frångå den så typiskt lätt bäriga stilen till förmån för mer uttrycksfulla viner med karaktär av mörka bär, örtighet och mineral. Här grundades vinfirman Marc Dudet grundades i början av 1980-talet i den lilla byn Romanèche-Thorins. Dudet producerar sina viner med hjälp av kontrakterade odlare från olika delar av Bourgogne (bland annat Beaujolais & Pouilly-Fuisse). Stilen på hans viner upplevs, för regionen betraktat, som smakrika och med en stenig mineraldriven finish.

Druvorna till detta vin kommer från utvalda vingårdslägen inom Beaujolais Villages och här är det 100% Gamay som gäller. Vinet är klart fruktdrivet med en härligt floral doft. Smaken är nyanserad och ”josig” med inslag av blåbär, skogshallon och söta kryddor. Vinet har den livliga energin tillsammans med en mineraldriven finish som är så väldigt stiltypiskt för Marc Dudets viner. Njut denna franska pärla tillsammans med Swedishfoodies otroliga tomattartar!

Omdömen i urval:

4 av 5 i Allt om Mat

4 av 5 i Expressen

Prisvärt! – Allt om Vin

”FYND. Smaken uppfyller förväntningarna med full kraft, utan att ta ut svängarna i överdriven alkohol eller fyllighet. Tvärtom, det är lätt, lättgillat och lättdrucket, underbart uppfriskande och suveränt matvänligt till både fisk, fågel, lamm, gris och mycket ur det vegetariska köket, framför allt när det gäller varma, tillagade grönsaker. Ett vin jag dricker gärna och ofta! – Bengt Göran Kronstam, Vinbörsen juni 2022

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.