Belleruche Côtes-du-Rhône
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

129 kr | Lagringsbarhet 2020-2023
Systembolagets fasta sortiment

Belleruche Côtes-du-Rhône

Michel Chapoutier är ansedd som inte bara en av Frankrikes, utan en av världens främsta vinmakare. Sedan han tog över familjeföretaget 1989 har ingen producerat fler viner med 100-poäng enligt tidningen Wine Spectator. Huset grundades redan 1808 och ligger vackert i den lilla staden Tain l ́Hermitage, precis invid floden Rhône. Vinerna görs numera med största respekt för naturen. Michel är den största ägaren i Rhônedalen av biodynamisk vinodling. Belleruche har länge odlats efter dessa principer och under den gångna hösten blev vinet helt ekologiskt certifierat. Belleruche Côte-du-Rhône 2017 är en klassisk rhone-blend med övervägande del grenache, en druva som ger härligt rödfruktiga viner som smakmässigt drar åt jordgubbar och körsbär. Andelen syrah bidrar med mörk frukt, tanniner och syra vilka ger vinet struktur och längd i eftersmaken. Dessutom är Michel en mästare på att lyfta fram den typiska örtigheten som vi förknippar med Rhone. Vinet dricker du med fördel redan nu men du kan absolut lägga undan det två-tre år för ytterligare mognadstoner med rundare tanniner och mindre syra som resultat.

När Svenska Dagbladets vinskribent Andreas Grube utsåg sina sex favoritviner från Frankrike hamnade numera ekologiska Belleruche högst upp. Motiveringen löd: “Ambitiös Côte-du-Rhône med klassiska smaker av viol, örter, svartpeppar och bär. Saftigt och med bra oumpf i munnen. Både till finmiddag och vardag.”

Möt druvorna grenache och syrah

Dags att ta reda på lite mer om veckans två huvudpersoner, vindruvorna grenache och syrah!

Om vi börjar med grenache som också utgör större delen av innehållet i veckans vin Belleruche från Michel Chapoutier så har den faktiskt haft rykte om sig att vara en dussindruva. Kanske är det för att den är relativt lättodlad och ger viner med en ganska blek färg. Det finns dock gott om producenter som lyckas göra riktigt kvalitativa viner av druvan. Druvan är rik på fruktsyra men inte särskilt mycket strävhet och passar därför utmärkt för roséviner, ofta från södra Frankrike. I ett område som Rhône blandas den ofta med andra druvor och spelar då en viktig roll att hjälpa till att göra viner typiska för distriktet, ofta i sällskap med druvorna syrah och mourvèdre. Även i Spanien är druvan populär och där heter den garnacha.

Syrah trivs bäst i varma klimat. Den hör ursprungligen hemma i norra Rhônedalen i Frankrike men har länge odlats under namnet shiraz i Australien. Syrah-viner brukar ofta vara mörkt röda/blålila i färgen. Aromen påminner om mörk frukt som till exempel björnbär och plommon, ofta tillsammans med svartpeppar, viol och ibland rökiga inslag. Vinerna är fylliga, relativt sträva och hyfsat alkoholrika. I norra Rhône görs lagringsdugliga viner i Côte-Rôtie, Hermitage, Cornas, St-Joseph och Crozes-Hermitage. I södra Rhône blandas den ofta med andra druvsorter som grenache, carignan, mourvèdre och cinsault. Till Australien kom shiraz (som druvan heter i nya världen) under 1800-talets första hälft. Från början sågs druvan som enkel och bäst lämpad till mer kortlivade blends för att idag ha fått en helt annan status med många shiraz-viner, med stor lagringspotential, som kan mäta sig med de allra bästa franska diton.

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.