Albert Bichot Bourgogne Chardonnay
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

139 kronor | Ekologiskt

Veckans vin är Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes Chardonnay
Albert Bichot har med detta ekologiska vin gjort ett aktivt val att inte lagra det uteslutande på ekfat, vilket ofta är fallet för druvan Chardonnay. Då 20 procent av vinet har lagrats på ek och 80% på ståltank, i upp till tolv månader, sätter det en mer elegant prägel på vinet. Resultatet? Doften är härligt fruktig med viss kryddighet, lätta äppletoner, honung och en touch av citrus. Smaken balanseras av en friskhet och en rik mineralton med inslag av gula äpplen, melon och viss smörighet.

Kul fakta är att Albert Bichot var hovleverantör till de framlidna konungarna Gustaf V och Gustaf VI Adolf!

Lagringsbarhet 2020-2022
Vinet är redo att avnjutas redan nu. Årtalen är vår rekommendation för hur länge vinet kan lagras. Vid köp av flera flaskor kan du jämföra vinet över tid.

Distriktet Bourgogne
Det som gör Bourgogne till ett av världens mest fascinerande vindistrikt är den unika kalk- och lerjorden.

Den dateras 150 miljoner år tillbaka i tiden då Alperna trycktes allt högre av kontinentalplattornas rörelser och landhöjningen torrlade den havsbotten där miljoner och åter miljoner marina djur och växter levde. Där det en gång varit ett kustland (franskans Côte) blev stränderna till kullar och sluttningar och myriader med djur och växter fossilerades och berikar än i dag jorden på ett sätt som är unikt i vinvärlden.

Chardonnay är den gemensamma nämnaren för vita viner i Bourgogne. Chardonnay är en druva som mer än någon annan har förmågan att ändra skepnad efter växtplats. Många av världens bästa chardonnay-viner anses ha sin hemvist i Bourgogne.

Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.