Billecart-Salmon 2008
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

699 kr | Lagringsbarhet 2021-2045
Systembolagets beställningssortiment

Billecart-Salmon Vintage 2008

Det sägs att när superhyllade Billecart Salmon 2008 lanserades i tillfälliga sortimentet i december så sålde det slut på mindre än en minut. Därför är det extra kul att kunna meddela att den svenska importören precis fått in en laddning som nu går att beställa, i kraftigt begränsad upplaga. Vi har provat champagnen och kan meddela att den lever upp till myten.

Vinet är gjort på 65% Pinot Noir från Montagne de Reims och Vallée de la Marne samt 35% Chardonnay från Côte de Blanc. För att hålla fokus på elegant frukt sker vinifieringen på ståltankar och delvis malolaktisk jäsning. På jästfällningen lagras vinet i hela 9-10 år, vilket är längre än många prestigecuvéer, och man använder endast 4 gram dosage per liter vilket gör att champagnen klassas som en “Extra Brut”. En koncentrerad ren fruktighet balanseras av frisk syra som ligger kvar länge på tungan. Friska äpplen, päron, grapefrukt kompletteras av krämig mousse, mineralitet och mandeltoner, välbalanserat till perfektion. Årgång 2008 är med all rätt hyllad som den “bästa årgången i modern tid” och detta är inget annat än en otrolig champagne, att dricka om ett par år eller att lägga i källaren väldigt länge.

Omdömen i urval:

97 poäng i Decanter

96 poäng av James Suckling

95 poäng i Wine Enthusiast

93+ poäng i Robert Parkers Wine Advocate

Kort om Billecart-Salmon

Billecart-Salmon grundades 1818 av Nicolas François Billecart och Elisabeth Salmon i byn Mareuil-sur-Aÿ och drivs idag av den 8:e generationen Billecart. Under de 200 år som gått har Billecart-Salmon hunnit göra otroliga viner och samtidigt så har man gjort sig kända som pionjärer i att kylstabilisera vinerna samt att jobba hårt för att undvika oxidering. Sedan 1955 har Billecart-Salmon använt en unik metod i sin vinifiering; den nedkylda musten, 5°C, dekanteras över på små tankar varpå den jäses under låg temperatur i 2-3 veckor varpå man arbetar med jäsning på låg temperatur i två dagar. Billecart-Salmon är fortfarande en av få större familjeägda champagnehus.

Sverige har faktiskt en liten del att spela i den otroliga historien om Billecart-Salmon. År 1999, under Richard Juhlins Millennium-provning, så ställde Billecart-Salmon upp med årgång 1959 och tog faktiskt hem titeln “Champagne of the Millennium”. Utöver det så kom årgång 1961 på andra plats. Ett tydligt statement att huset både är och har varit ett av de viktigaste i distriktet Champagne.Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.