Bolla Le Origini Amarone Riserva
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

389 kr | Lagringsbarhet 2022-2037
Systembolagets beställningssortiment

Bolla Le Origini Amarone Riserva

Årgång 2013 kommer att bli ihågkommen som ett extraordinärt år med ett perfekt klimat i Veneto. Enligt Robert Parker är årgången en av de absolut bästa för Amarone på 10-talet*. Amarone della Valpolicella-viner med beteckningen ”Riserva” skall lagras i minst 4 år, vilket är cirka dubbla tiden jämfört med Amarone utan den beteckningen. Le Origini är en Riserva som är väldigt fint balanserat tack vare sin långa tid på fat. Druvsammansättningen i Le Origini är 75% corvina och 25% rondinella. Vinet är fullpackat med mörka bär, plommon, choklad och örter som avslutas med sammetslena tanniner. En sak värd att nämna är att Bolla’s husstil är torr till skillnad från många andra Amarone-producenter. Det innebär att vinmakare Christian Zulian inte adderar restsocker. Detta ger dels en ärlig stil på vinet men även att lagringspotentialen blir väldigt god. Dekantera vinet när du ska dricka det och du äter med fördel mat med höga smaker till detta kraftpaket. Varför inte en carpaccio på oxfilé med tryffel och pepparmajonnäs?

*Årgången i distriktet har fått 94 poäng av Robert Parker’s Wine Advocate.

Bolla Le Origini 2013 har fått hela 95 poäng av Daniele Cernilli alias ”Doctor Wine”, en av Italiens främsta vinexperter.

“FYND. Enastående vin!” – Dina Viner nr 3, 2020

92 poäng i Amaroneguiden.se

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.