Borgo dei Guidi Rubicone
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

189 kr | Lagringsbarhet 2022-2027
Systembolagets beställningssortiment

Borgo dei Guidi

Vinhuset Poderi dal Nespoli firade förra året 90 år i det numera väldigt trendiga området Emilia-Romagna. Resan startade 1911 med ett lokalt värdshus. På den tiden producerades viner i värdshusets källare. Det ena ledde till det andra och 1929 grundades vineriet som levererar högkvalitativa viner på främst druvan sangiovese. Borgo dei Guidi är Poderi dal Nespolis tolkning av en super tuscan, i detta fall en blend av Sangiovese och Cabernet Sauvignon. Sangiovese bidrar med friska och fruktiga smaker medan cabernet sauvignon fyller på med kraft och koncentration. En liten del av cabernet sauvignon-druvorna är dessutom torkade vilket bidrar till vinets fyllighet. Ett vin med djup rubinröd färg med en lång och intensiv doft av röda frukt, björnbär,lakrits och fattoner. Fylligt och koncentrerat i munnen med välbalanserade och eleganta tanniner. Drick vinet, som i jämförelse kostar 22 euro i Finland, till en bra köttbit eller annan maträtt med mycket smak.

Den ledande vinjournalisten på Italienska viner, Luca Maroni, ger Borgo dei Guidi 92 poäng!

Om Emilia-Romagna

Emilia-Romagna eller bara Romagna som de oftast säger i Italien, är lite av en bortglömd pärla när det kommer till vin. Här görs Lambrusco och riktigt bra viner på druvan sangiovese di romagna. Enligt vissa är det härifrån druvan sangiovese kommer från ursprungligen även om Toscana är mer känt för druvan idag. Det är också det området som ofta kallas Italiens mage på grund av sina fantastiska råvaror och maträtter.

Området är det nordligaste av de centralitalienska vinregionerna. I norr går gränsen mot Veneto och Lombardiet samt till Ligurien. I söder mot Toscana och Marche. Regionen är avlång och sträcker sig genom landet, från Adriatiska havet öster och nästan hela vägen till Genova i väster. Regionen är nog mer känt för sin mat som spagetti bolognese, tortellini, cappelletti och canolini samt charkprodukter och ostar som parmaskinka, prosciutto, mortadella, parmesanost och culatello. I Emilia Romagna här görs också vin, ganska mycket vin, det finns mer än 55000 hektar av vingårdar.Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.