Borgogno Barbera d’Alba Superiore 2018
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

169 kr | Lagringsbarhet 2020-2026
Systembolagets fasta sortiment

Borgogno Barbera d’Alba Superiore 2018

Giacomo Borgogno är en av Piemontes mest anrika producenter av druvan Barbera. Klassificeringen ”Superiore” innebär, i fallet Barbera d’Alba, minst 12 månaders lagring på ekfat och minst 12,5% alkoholvolym. Vinmakaren Andrea Farinetti har dessutom valt att använda druvor från de två topplägena Liste och Cannubi som normalt är avsedda för barolo-druvan nebbiolo. Årgång 2018 är ett doftrikt vin med stor elegans, laddad med mörka körsbär, choklad, plommon, fat och örtkryddor. Smaken är rik och kryddig med fin friskhet och inslag av körsbär, plommon, lakrits och fat.

Odlarna i Piemonte menar själva att 2018 är en årgång som kanske är den bästa sedan 2000, om man väger samman kvalitet och kvantitet.

Omdömen i urval:

5 av 5 plus i Aftonbladet, mars 2020.

“Expertens tips!” – Maya Samuelsson i TV4 Nyhetsmorgon, juni 2020

“Livlig och frisk, med syran på topp!” – Sofia Ander i NWT, mars 2020

Lagringsbarhet 2020-2026
Vinet är redo att avnjutas redan nu. Årtalen är vår rekommendation för hur länge vinet kan lagras. Vid köp av flera flaskor kan du jämföra vinet över tid.

Vindistriktet:
Namnet på Italiens mest västliga region kommer från latinets Pedemontium och betyder ”vid bergens fot”, vilket syftar på Piemontes läge intill Alperna. Som vindistrikt är Piemonte vida känt, kanske främst tack vare en viss druva vid namn Nebbiolo.

Druvan som både barolo och barbaresco görs av kommer av det italienska ordet ”nebbia” som betyder dimma. De båda vinerna har stor lagringspotential då de ofta är väldigt rika på tanniner. Det sista B:et står för barbera och viner gjorda på den druvan är generellt fruktigare och lämpar sig bättre att drickas när de fortfarande är relativt unga. Barbera d’Alba från området kring staden Alba, som kanske är mest känd för sin vita tryffel, är ofta viner av mycket hög kvalitet.

 


Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.