Borgogno Barbera d’Alba Superiore




Jag accepterar villkoren



Du kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

199 kr | Lagringsbarhet 2022-2030
Systembolagets fasta sortiment

Borgogno Barbera d’Alba Superiore

Giacomo Borgogno är en av Piemontes mest anrika producenter och deras viner av druvan Barbera håller högsta klass. Klassificeringen ”Superiore” innebär, i fallet Barbera d’Alba, minst 12 månaders lagring på ekfat och minst 12,5% alkoholvolym. Vinmakaren Andrea Farinetti har dessutom valt att använda druvor från de två topplägena Liste och Cannubi som normalt är avsedda för barolo-druvan nebbiolo. Borgogno Barbera d’Alba Superiore från 2020 är något alldeles särskilt med en sofistikerat friskt fruktig elegans och kryddig struktur. Här finns toner av mörka körsbär, plommon, viol och ceder. Läckert idag men har också en lovande framtid där lagring i upp till 8 år bara gör vinet bättre. En perfekt partner till sommaren maträtter, varför inte testa receptet på lammracks som är rekommenderat! Ge bara vinet luft i en timme så är det redo att njutas. Finns att köpa i cirka 200 butiker eller att beställa på Systembolaget.se.

”FYND!” i Allt om Vin, maj 2022

Borgogno utsågs 2021 till årets vinhus i tävlingen Årets Vinare i regi av Allt om Vin

 


















Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.