Borgogno Barolo Classico
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

429 kr | Lagringsbarhet 2020-2040

Borgogno Barolo Classico

Barolo som görs på druvan Nebbiolo är känt för att vara strävt och tanninrikt i ung ålder, vilket i sig bidrar till vinets fina lagringspotential. Borgogno och vinmakare Andrea Farinetti har dock låtit vinet ligga på stora slavonska ekfat i fyra år plus ytterligare ett år på flaska. Resultatet? Vinet blir mer tillgängligt med mycket kryddighet och toner av fat och choklad i doften. Smakmässigt är det fortfarande strävt men med finess och elegans med härlig frukt i form av plommon och körsbär. I eftersmaken gör sig de fina ekfaten påminda. Ska du dricka vinet nu så gör det med mat, med mycket smak och låt vinet luftas innan! Lagringspotentialen är stor och du kan utan problem lägga undan familjen Farinettis Barolo Classico i 20 år.

Vad innebär egentligen att lufta ett vin?

Det kanske låter avancerat men så är verkligen inte fallet. Den enklaste formen av att lufta ett vin är att hälla upp det i ett vinglas. Välj gärna ett stort sådant om du är ute efter tydligaste effekt. Du kan även successivt följa vinets utveckling i glaset i takt med att det öppnar upp sig. Ofta finner du att vinet är återhållsamt och knutet i början men snabbt påbörjas en positiv utveckling i glaset. Vill du ha en optimal upplevelse från första klunken så använder du dig av en karaff, som du helt enkelt häller över vinflaskan i. Hur länge du ska låta vinet luftas i karaffen är en smaksak såväl samt beror till stor del på vilket vin du ska lufta. En huvudregel är dock att lufta för lite istället än för mycket. Du kan som sagt alltid fortsätta i glaset. En halvtimme är ett bra riktmärke att utgå ifrån och var vaksam så att du inte luftar vinet för länge då det kan tappa sin doft och få en oxiderad smak.

Vad händer egentligen med vinet när det luftas?

Två saker påbörjas i samma stund som du korkar upp din flaska. Dels börjar vätskan att avdunsta och dels så börjar vissa ämnen i vinet att oxidera. Oxidation är inget annat än en kemisk process och ett vanligt exempel är att ditt äpple blir brunt en stund efter att du tagit en tugga av det. Viner består av hundratal delkomponenter som påverkas av syre och luftningen får volatila dofter såsom exempelvis svavel att dunsta bort först. Kvar lämnas de fina dofterna som är anledningen till att du köpt det specifika vinet. Ett vin som är väldigt tanninrikt ”expressmognar” tack vare oxidationsprocessen och blir rundare i doft och smak. Märker du ingen skillnad på en luftad flaska och en helt nyöppnad så är det såklart ingen anledning att fortsätta lufta varenda flaska du köpt av vinet.

Lufta röda viner

Det är mer eller mindre alltid bra att lufta ett kvalitativt rött vin. Är vinet ungt och tanninrikt får det ofta en mjukare smak. Äldre viner skall behandlas med större försiktighet då de lättare kan förstöras av för mycket luft. Viner som legat länge i flaskan kan ha en unken lukt och då är det absolut på sin plats med lite luftning. Om vinet är korkdefekt så är vinet dessvärre bortom all räddning. Den unkna lukten tilltar ofta i vinet en stund efter det har luftats eller hällts upp i glas. Ofta luktar själva korken mest. Defekten märks också på att vinets naturliga friska, fruktiga doft nästan är helt försvunnen.

Lufta vita viner

Det finns faktiskt även vita viner som kan må bra av en syre-kick i karaffen. Svavel som även användas i vita viner kan du definitivt klara dig utan. Huvudregeln säger att främst ekfatslagrade viner vinner på att luftas. En vit Bourgogne ska alltid luftas innan det blivit dags att dricka den!

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.