Borgogno Barolo Classico
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

469 kr | Lagringsbarhet 2022-2043

Borgogno Barolo Classico 2017

Vinfirman Giacomo Borgogno tilldelades nyligen vinproducenternas mest prestigefyllda titel, Årets Vinhus 2021 av Allt om Vin. Som om det inte vore nog fick man även det Gyllene Glaset som delas ut av Allt om Mat och utmärker årets främsta vinmakare. Motiveringen löd ”För sin spiksäkra känsla för hur ett piemontevin ska smaka genom fingertoppskänsla för druvodling och vinmakning”.

Vinhuset Borgogno har länge varit kända för sina lagringsdugliga viner och är något av experter på druvan Nebbiolo. I fallet Barolo Classico 2017 har vinmakare Andrea Farinetti låtit vinet ligga på stora slavonska ekfat i fyra år plus ytterligare ett år på flaska för att skapa en tillgänglig smakprofil. Druvorna skördas för hand och kommer från Borgognos bästa vingårdslägen runt om byn Barolo. Resultatet är ett generöst vin med rik kryddighet, härlig frukt i form av plommon och körsbär, fina toner av fat och choklad. Smaken är stram och elegant och för den som vill dricka vinet redan gäller det att lufta i tid och sedan servera det till rätter av nöt, vilt eller smakrika ostar. Du kan även lägga undan vinet och glömma bort det i 20 år om du är ute efter en mer mogen karaktär. Detta är ett vin som visar upp storheten i årgången och nebbiolodruvan på bästa sätt! Det ska också tilläggas att priset på den svenska marknaden är markant lägre än på de flesta andra.

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.