Borgogno Barolo Riserva
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

599 kr | Lagringsbarhet 2022-2038
Systembolagets fasta sortiment

Borgono Barolo Riserva

Druvorna till Borgognos Barolo Riserva är noga utvalda från vingårdarna Liste, Cannubi, Cannubi San Lorenzo, Fossati och San Pietro delle Viole. Vingårdslägena är bland de bästa i Barolo, regionen med den unika terroiren som ger extraordinära viner. Efter pressning och fermentering får vinet utvecklas i nästan 7 år, först i ekfat och sedan på flaska. Vinet, som du gärna får lagra länge, funkar även bra till höstens kraftigare rätter redan nu. Glöm i så fall inte att dekantera vinet för att få fram den fantastiska doften, som är rik på kryddor och mörk frukt. De eleganta tanninerna bidrar tillsammans med mörk frukt, choklad och fat till en minst sagt komplex smakbild. Den långa eftersmaken bjuder direkt in till nästa klunk. Ett stort vin som detta väljer vi att para ihop med en tryffelbomb tillagad av Swedishfoodie. Faller inte den i dig i smaken så tänk mat med rika smaker, gärna kött som hjälper till att runda av tanninerna! En kul detalj är att flaskan har en speciell etikett framtagen enbart för den svenska marknaden.

Vinet tilldelades hela 94 poäng i Decanter World Wine Awards 2019!

Flaskan finns att köpa i 10 Systembolagsbutiker eller att beställa på Systembolaget.seDetaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.