Borgogno No Name 2016
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

299 kr | Lagringsbarhet 2022-2033 | Systembolagets fasta sortiment

Borgogno No Name

No Name från årgången 2018 är ett vin där tradition möter nyskapande. 100% Nebbiolo från tre topplägen i Barolo och efter pressning och jäsning lagras vinet i 3 år på slavonska ekfat och sedan ytterligare 1 år på flaska hos Borgogno. Vinmakare Andrea Farinetti levererar i sin protest mot de Italienska vinmyndigheterna ett vin som lever upp till det raka budskapet på etiketten. No Name är lätt att tycka om med sina härliga körsbärstoner och en tilltalande kryddighet i både doft och smak. Tanninerna är snällare än en typisk Barolo vilket gör vinet mer tillgängligt. Om du är på jakt efter ett Nebbiolo-vin utan tjafs som du kan dricka under kommande 10 år så är detta ett bra val. Vinet finns att köpa i drygt 80 butiker eller att beställa på Systemblaget.se.

 

Historien bakom etiketten

Langhe Nebbiolo No Name från producenten Borgogno är en protest som bara har ökat i popularitet sedan den första årgången.
Om du tar en snabb titt på den minst sagt avskalade etiketten så ser du vinets namn NO NAME samt texten ETICHETTA DI PROTESTA. Det är alltså ett vin utan något namn med sin etikett som protest.
Vinet föddes som en Barolo, gjord i en mer lättillgänglig stil med något snällare tanniner än brukligt. Vinet som producerats enligt de regler som finns kring klassifikationer blev nedklassat från Barolo av de ansvariga myndigheterna. Samma vin som blev nekat av myndigheterna skickades senare in igen för att då bli godkänt som en Barolo. Borgogno hade vid det här laget tröttnat på byråkratin och valde att tacka nej för att istället buteljera vinet med namnet No Name i en mer generisk klassificering. En protest som fortfarande pågår och som kommit att bli en stor succé. En Barolo utifrån konstens alla regler men utan att det står så på etiketten. No Name har för många vinfantaster blivit en påminnelse om att etiketten trots allt inte är det viktigaste utan i slutändan är det innehållet som räknas.Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.