Brocard Bourgogne Chardonnay
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

139 kr | Lagringsbarhet 2022-2027 | Systembolagets beställningssortiment

Brocard Bourgogne Chardonnay

Vinhuset Brocard som oftast förknippas med ståltanksjäst Chablis har här gjort en riktigt fin vit Bourgogne som delvis fått jäsa på ekfat. Resultatet är ett vin som kombinerar fin mineralitet med härliga rostade toner och en kraftigare fatlagrad textur. Doften är fruktig med inslag av citrus, äpple, apelsinskal och rostade toner. I munnen är vinet friskt med nyanser av citrus- och äppeltonerna från doften och en härligt krämig avslutning som en följd av fatlagringen. Ett vin som har en sådan här sällsynt charmig balans mellan friskhet och klassik fatlagrad krämighet passar väldigt bra till veckans smakrika torskrätt .

Vinhuset

Jean-Marc Brocard är i sammanhanget en ung producent i Chablis, som med geologisk karta som kompass, snabbt skapade sig en stor egendom på 1970- och 1980-talet.

Sonen Julien är numera vingårdsansvarig på familjefirman Jean-Marc Brocard. Idag består egendomen av minst sagt imponerande 200 hektar, varav 80 hektar är biodynamiskt certifierade. Något som sonen Julien målmedvetet har strävat efter. Detta har gjort familjen till en av de största och även första aktörerna som satsat på ekologisk vinodling i regionen. Stilmässigt är vinerna relativt öppna och lätta att ta till sig, redan i ung ålder. Precis så som familjen Brocard vill ha dem. Givetvis så ska det tilläggas att Chablis alltid kan lagras. Många viner håller formen i decennier, om ni har tiden och tålamodet. Allt tack vare den fina strukturen, syran och frukten som är Brocards signum. Ledord hos familjen är kraftfullhet, fräschör och precision och dessa genomsyrar allt arbete som genomförs på vingården.

Sagt om vinet

Fynd! i Allt om Vin, nr 7 2018

”Chabliskungen som annars håller sig till ståltank gör en fatjäst chardonnay med den äran. Krispig, fräsch och rätt maffig, med bra balans.”
– Håkan Larsson, Allt om Vin, 21 maj 2018

Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.