BROCCA
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

131 kr | Lagringsbarhet 2022-2029
Systembolagets fasta sortiment

BROCCA

BROCCA är framtaget av den välrenommerade oenologen Marco Bernabei, en vinmakare djupt rotad i området Chianti i Toscana. Vinet är tillverkat enbart med naturlig jäst och har lagrats i 36 månader, delvis på stora ekfat och delvis på mindre barriquer.

BROCCA 2017 är gjort på 80% sangiovese och 20% merlot där druvorna har handplockats från över 30 år gamla vinstockar i området Gaiole i Chianti, Toscana. Gaiole är gissningsvis, i vinvärlden, mest känt som ”Chianti Classico”. Området betraktas av många som det främsta i Chianti tack vare förekomsten av galestro, en typ av märgelsten som ger vindruvorna sin unika karaktär och utgör en viktig del i terroiren. I doft och smak leder sangiovesedruvan vägen med härligt mogna körsbär tillsammans med vanilj, cederträ, viol och örter. De tre åren på ekfat bidrar med fin kryddighet och sammetslena tanniner. BROCCA passar perfekt till typiskt italienska rätter. Lufta och drick vinet nu eller spara det ytterligare några år.

Omdömen i urval:

Fler viner än någonsin var med i årets Vinordic Wine Challenge – över 1000 viner provades blint av Sveriges främsta vinjournalister. Bland de tre vinnarna av rödviner i kategorin 120-139 kr var BROCCA 2017 det mest prisvärda.

***

“MYCKET BRA! FYND”

“Ett ungt, friskt vin med ren, mörkröd frukt, bra balans, bra syra och inslag av körsbär, tranbär, hallon, bigarråer, blommor, mineraler och fat. Drick 21-27.” – Dina Viner Professional Edition, 2021

***

“Superfynd för ringa 129 kronor!” – Peter Axelsson, Advokat Axelssons vinblogg, 15-06-2021Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.