Brunello di Montalcino Geografico
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

241 kr | Lagringsbarhet 2022-2032
Systembolagets fasta sortiment

Geografico Brunello di Montalcino

Ett litet område präglat av storslagna viner, det är en träffande beskrivning av Brunello di Montalcino. De frodiga kullarna som är så karaktäristiska för platsen som under lång tid tillbaka spelat en betydande roll i vinvärldens historia. Geografico Brunello di Montalcino från årgången 2017 är av flera anledningar ett bra köp för dig som vill utforska detta ursprung.

Vinet görs på druvan Sangiovese Grosso som är känd för att kräva lång lagring på fat för att nå ett stort fruktigt djup och en alldeles särskild komplexitet. Geografico är ett av Toscanas mest framstående kooperativ och en viktig del av Chiantis historia. Sedan 2018 drivs Geografico av familjen Piccini, tillsammans med de kända oenologerna Riccardo Cotarella och Alessandro Barabesi. Enbart de allra bästa av druvorna väljs ut till Geografico Brunello di Montalcino 2017. Dessa pressas försiktigt och jäser på ståltank i två veckor. Därefter vilar vinet på ekfat i två år. För att uppnå Brunellos vackra, kraftfulla och komplexa uttryck släpps inte vinet på marknaden förrän tidigast fem år efter skörd. Resultatet är ett vin med många lager av mörk frukt, där elegant struktur och markerade tanniner balanseras av frisk syra. Lufta och drick nu eller lägg undan och njut om några år!Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.