Brunello di Montalcino Val di Suga
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

259 kr | Lagringsbarhet 2020-2033
Systembolagets fasta sortiment

Val di Suga 2013

Brunello di Montalcino Val di Suga 2013 är ett vin som hyllats internationellt såväl som av svenska vinkritiker. Med bland annat 92 poäng i Livets Goda och 5 av 5 i Gourmet i kombination med 90+ i flera av de stora internationella magasinen är detta minst sagt ett uppskrivet vin!

Årgång 2013 är när det kommer till Brunello di Montalcino redan ett klassiskt år. Enligt Robert Parker var året “Extraordinary” med 97 poäng av 100. En av effekterna är att vinerna från 2013 är ovanligt lagringsdugliga och det gäller inte minst Val di Suga. Vinet är vingårdsproducerat från tre vingårdslägen i hjärtat av Montalcino; Vigna Spuntali, Vigna del Lago och Poggio al Granchio. Efter pressning, maceration och jäsning lagras vinet 36 månader på ekfat och ytterligare 12 på flaska. Doften bjuder på en nästan exotisk kryddighet tillsammans med röda bär och laktritstoner. Smaken är stor med toner av körsbär, tobak, choklad och härlig en pepprighet. Tack vare stram syra och markerade tanniner är lagring i 15 år inga problem. Det kan vara en god idé att köpa vinet innan rådande årgången tar slut.

Urval av betyg och omdömen:

92 poäng i Wine Spectator

91 poäng i Wine Enthusiast

90 poäng i Decanter

92 poäng i Livets Goda

5 av 5 i Gourmet

Vinet finns att köpa i drygt 30 butiker eller att beställa på Systembolaget.se. Om websaldot är slut kan du bevaka varan och få ett mail när den är åter i lager.Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.