Brunello di Montalcino Val di Suga
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

261 kr | Lagringsbarhet 2022-2035
Systembolagets fasta sortiment

Val di Suga 2016

Årgång 2016 är när det kommer till Brunello di Montalcino kanske det bästa året detta sekel. Enligt Robert Parkers Wine Advocate var skörden ”Extraordinary” med otroliga 98 poäng av 100. En av de faktiska effekterna är att vinerna från 2016 är ovanligt lagringsdugliga och det gäller inte minst Val di Suga. Vinrankorna som druvorna till Brunello di Montalcino Val di Suga 2016 växer på kommer från tre olika historiska vingårdslägen i Montalcino; Vigna Spuntali, vigna del Lago och Poggio al Granchio. Var och en med olika vingårdslägen med tre olika växtzoner, solexponering och geoklimatiska egenskaper. Blandningen ger en unik jämvikt mellan struktur, kropp och elegans. Val di Suga är den enda vinproducenten i Montalcino som förfogar över tre vingårdar i denna kvalitetsnivå.

I doften bjuder vinet på, en nästan exotisk, kryddighet tillsammans med röda bär och laktritstoner. Smaken är stor med toner av körsbär, tobak, choklad och en härlig pepprighet. Lagring i 15 år inga problem men orkar du inte vänta så luftar du vinet en timme och dricker det till en riktigt bra pasta!

“If you ever wanted a Brunello di Montalcino for your cellar to age for decades, then buy the 2016 vintage when the wines come out in the market in January 2021. The 2016 vintage marks the second great year in a row for Brunello di Montalcino following the sensational 2015. […] But the 2016s are very impressive.” – James Suckling

Vinet finns att köpa i 60 butiker eller att beställa på Systembolaget.se. Om websaldot är slut kan du bevaka varan och få ett mail när den är åter i lager.Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.