Brunello di Montalcino Val di Suga
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

259 kr | Lagringsbarhet 2021-2035
Systembolagets fasta sortiment

Val di Suga 2015

Brunello di Montalcino Val di Suga 2015 är ett vin som hyllas internationellt med höga poäng från flertalet tunga vinkritiker.
Årgång 2015 är när det kommer till Brunello di Montalcino redan ett klassiskt år. Enligt Robert Parkers Wine Advocate var året ”Extraordinary” med 97 poäng av 100. En av effekterna är att vinerna från 2015 är ovanligt lagringsdugliga och det gäller inte minst Val di Suga. Vinet är vingårdsproducerat från tre vingårdslägen i hjärtat av Montalcino; Vigna Spuntali, Vigna del Lago och Poggio al Granchio. Efter pressning, maceration och jäsning lagras vinet 36 månader på ekfat och ytterligare 12 på flaska. Doften bjuder på en nästan exotisk kryddighet tillsammans med röda bär och laktritstoner. Smaken är stor, med toner av körsbär, tobak, choklad och en härlig pepprighet. Tack vare stram syra och markerade tanniner är lagring i 15 år inga problem. Eller så luftar du vinet en timme och dricker redan nu!

Omdömen i urval:

94 poäng av 100 – Robert Parker

***

93 poäng av 100 – Jeb Dunnuck

***

92 poäng av 100 – James Suckling

***

92 poäng av 100 – Decanter

Årgången 2015 i Montalcino

“2015 is a historic vintage for Brunello di Montalcino, which no one should miss. The wines show impressive precision in their vivid fruits, in their elegant tannins, in their freshness and acidity, despite their great maturity and richness, characteristics that make them one of the most interesting vintages for years.” – James Suckling

Årgång 2015 var en unikt bra skörd för Val di Suga men även för hela Montalcino som distrikt. Anledningen stavas perfekta yttre förhållanden. Vintern var inte särskilt regnig och temperaturen höll sig också på en lagom nivå, inte för kallt eller för varmt. Våren var mild, ackompanjerad av bra regnnivåer under mars och april vilket kompenserade för en något torr vinter. En relativt torr maj månad var spiken i kistan för friska och balanserade vingårdar. Sommarmånaderna var varma men med regn som gjorde att vattenstress kunde undvikas med en mognad i druvorna typisk för de allra största årgångarna. Tidiga regnskurar i september sänkte temperaturen vilket fördröjde mognaden och gav druvorna intensitet. I Val di Sugas fall visade druvorna som skördades tidigt i oktober på ypperligt komplexa aromer och eleganta tanniner. Den så viktiga naturliga syran var även den över det normala. Allt sammantaget visade det sig att denna växtsäsongen bjöd druvor av exceptionellt hög kvalitet!

Vinet finns att köpa i 60 butiker eller att beställa på Systembolaget.se. Om websaldot är slut kan du bevaka varan och få ett mail när den är åter i lager.Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.