BY.OTT Rosé 2020
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

179 kr | Lagringsbarhet 2021-2022
Systembolagets tillfälliga sortiment

BY.OTT Rosé 2020

Domaines Ott har sedan starten 1912 haft kvalitetsrosé i fokus och därför förvånades nog ingen när man 2004 gick ihop med den legendariska champagneproducenten Louis Roederer. By.Ott Rosé är ett vin som du inte ska tveka att dricka till mat! Swedishfoodie har skapat den perfekta parhästen till vinet som mycket väl kan bli årets sommarplåga i köket.

Domaines Ott består av tre egendomar och just BY.OTT Rosé blandas och buteljeras i källarna hos Château de Selle. Där är delar av vineriet dedikerat till att skapa just detta vin, och anledningen stavas kontroll av den känsliga processen. Druvorna till vinet handplockas under augusti och september för att sedan pressas och macerera en kortare tid på skal. Därefter sker jäsningen temperaturkontrollerat på ståltank för att behålla maximal friskhet. Något familjen Ott lyckas bra med. Vinet är härligt blekrosa med lätt orange toner. Doften är krispigt fruktig och leder tankarna till persika och aprikos. I munnen är vinet såklart friskt men samtidigt oväntat fylligt och det bjuds på citrusfrukt men även lite kanel och kardemumma. Eftersmaken är silkeslen. Matvänligt? Absolut!

Detta är Domaines Ott

Med sina utmärkta viner i personligt designade buteljer med annorlunda formade etiketter har familjen Ott skapat ett unikt varumärke. Företaget äger tre egendomar i Provence; Château de Selle och Clos Mireille i Côtes de Provence samt Château Romassan i Bandol.

Företaget startades av den Alsace-födde vinmakaren Marcel Ott som flyttade till södra Frankrike för att starta eget. 1912 etablerade han sig på Château de Selle, där han kämpade med den hårda, bergiga – men bördiga – jorden och lyckades göra sig ett namn i vinvärlden. Genombrottet kom 1930 då han första gången exporterade ett vin, rosévinet ”Coeur de Grain”. Sex år senare kunde han köpa egendomen Clos Mireille och 1956 införlivades Château Romassan i familjeimperiet. Grundarens barn och barnbarn har genom alla år varit engagerade i verksamheten och är så än i dag även om man 2004 sålde två tredjedelar av aktierna i företaget till champagnehuset Louis Roederer.

Flaskan går EJ att beställa på Systembolaget.se utan handlas enbart i de butiker som lagerhåller den. Klicka dig vidare för att se vilka butiker som har flaskan.Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.