Camino de Navaherreros
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

141 kr | Lagringsbarhet 2022-2028
Systembolagets beställningssortiment

Camino de Navaherreros

Vid foten av bergen Cerro de Guisando och Gredos sluttningar vid Martin de Valdeiglesias, ligger en av Spaniens främsta vinegendomar, Bodegas Bernabeleva. Vinhuset som ligger strax öster om huvudstaden Madrid gör bland annat vinet Camino de Navaherreros.

Vinet är gjort på Garnacha (Grenache) och druvorna handplockas från husets samtliga lägen där vissa stockar är så gamla som 90 år. Jordmånen är sand, kalksten och granit och vingårdarna är belägna kring 800 meter över havet. Det första som händer efter plockningen är att druvorna kyls ner i ett dygn för att bibehålla sin friskhet. De olika lägena vinifieras separat och efter 35 dagars skaljäsning läggs vinet på cement, ståltank och ekfat beroende på just läge i cirka 6 månader. Vinet filtreras inte och all produktion sker utifrån biodynamiska principer, dock ej certifierad. Vinet är läckert elegant med generös frukt och är livligt friskt. I doft och smak bjuds det på skogsbär, peppar och en fin mineralitet. Kyl vinet lätt och drick det till Swedishfoodies exceptionellt goda bikinis, en alldeles underbar kombination!

Sagt om vinet:

”Livlig och läskande Garnacha… Svårt att inte gilla!” – SvD, november 2020Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.