Casa Pizzolato Rosso 2017
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

109 kr | Ekologiskt | Lagringsbarhet 2018-2021 | Systembolagets beställningssortiment

Casa Pizzolato Rosso 2017

Settimo Pizzolato, femte generationens ägare och vinmakare på La Cantina Pizzolato är övertygad om att när druvorna mår bra så blir det färdiga resultatet därefter. Därför har man sedan 1991 odlat ekologiskt och dessutom tillsätts inget svavel i vinet. Han har också valt att använda de lite mer, för regionen, otypiska druvorna, Merlot, Cabernet Sauvignon & Raboso. Resultatet blir ett elegant, medelkraftigt vin som både doftar och smakar mogen mörk frukt, lakrits och färska örter.

Ett medelkraftigt rött vin som detta kräver en maträtt som inte tar över och veckans pasta är just en sådan, välbalanserad rätt. Dessutom är den farligt god!

Vindistriktet

Veneto eller Venetien är en av de mest populära italienska vinregionerna sett till den svenska marknaden. Framförallt är området Valpolicella välkänt för sina Amarone- och Ripasso-viner. Andra kända områden inkluderar Soave och Bardolino. Det produceras också en hel del prosecco i den nordöstra delen.

Många kopplar samman Veneto med röda viner. Detta beror sannolikt på populariteten av vinerna från Valpolicella som Amarone och Ripasso. Veneto är inte den största regionen i Italien men här produceras mycket vin, mycket tack vare försäljningssuccéer som just Amarone och Ripasso. I den centrala delen av Veneto finns det flera lite mer okända vinområden. Du har säkert druckit vin härifrån, men då de ofta är enklare viner eller druvor som sålts till olika blender är det inte säkert att du noterat dem. I DOC-områdena finns det dock bättre om intressanta viner. Bland de vanligaste druvorna i området återfinner vi många internationella druvor som Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Carmenere. Det odlas dock också italienska druvor såsom Pinot Grigio och Friulano. Ett besök i dristiktet rekommenderas starkt då det inte bara bjuder in till att besöka vingårdar utan även kan stoltsera med resmål som Venedig, Verona, Garda-sjön bland annat!
Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.