Castelmare Amarone della Valpolicella
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

179 kr | Lagringsbarhet 2022-2027
Systembolagets fasta sortiment

Castelmare Amarone della Valpolicella

Vanligtvis rekommenderas Amarone till lagrade hårdostar men tack vare de höga smakerna du lätt kan få fram i en Spagetti Bolognese så passar de båda utmärkt tillsammans! Castelmare Amarone produceras av Cantina Valpolicella Negrar, ett kooperativ av vinbönder som uppmuntras att odla sina druvor med maximal respekt för miljön. Castelmare Amarone från 2016 är ett vin du inte lagrar en längre tid utan konsumerar och gärna till en bit mat med höga smaker. Både doft och smak har de klassiska Amaronemarkörer såsom kryddighet, mörka bär, torkad frukt och fat. En lätt restsötma från de torkade druvorna hjälper till att höja smakerna i denna mycket stabila representant för stilen. Druvorna torkas under 120 dagar följt av jäsning och kallmaceration och vinet lagras 18 månader på franska ekfat från Allier och Never. Innan det är dags att inta middagen så rekommenderar vi att du dekanterar vinet i minst en timme. Kul detalj är att producenten har en särskild plats i historien om Valpolicella då det äldsta kända exemplaret av Amarone som finns bevarat är från Cantina Valpolicella Negrar.

Flaskan finns att köpa i cirka 340 Systembolagsbutiker eller att beställa på Systembolaget.seDetaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.