Casteloro Amarone
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

169 kr | Lagringsbarhet 2022-2030

Casteloro Amarone della Valpolicella

Casteloro Amarone della Valpolicella är ett fint exempel på ett vin med den karaktäristiska smaken och intensiteten från de torkade druvorna. Vinet har en frisk syra, välintegrerade ekfatstoner och inslag av mörka körsbär, kaffe, vanilj och torkad frukt. Fylligheten i vinet gör det lagringsbart samtidigt som balansen gör att det kan njutas redan nu. Casteloro Amarone rekommenderar vi tillsammans med Swedishfoodies grymma toasts. Viktigt är att äta något som kan hantera all smak och intensitet i vinet. Casteloro Amarone är gjort på druvorna Corvina, Corvinone och Rondinella som torkats i 3 månader efter skörd för att uppnå optimal kraft och smak. Sedan år 2003 innehar Amarone della Valpolicella den högsta kvalitetsklassen av italienska viner, DOCG.

Vad är egentligen Amarone?

Amarone della Valpolicella är kronjuvelen bland Venetos viner. I produktionen används druvor som genomgått en torkningsprocess, även kallad l’appassimento. Enligt reglerna i produktionen är det tidigaste datumet för pressning 1 december, dock väljer en stor del av regionens vinproducenter att vänta med detta till mitten av januari, allt för att aromerna ska koncentreras ytterligare. Så timingen på pressningen beror på vilken stil på vinet som eftersträvas. Lätta viner görs på druvor som pressas tidigare och kraftigare viner kommer av senare pressade druvor. Amaronevinets kvalitet är helt beroende av att denna appassimentoprocess lyckas. Först och främst skall de utvalda druvorna vara i perfekt skick där minsta spricka eller mosade druva kan attrahera mögel och röta. Något som till varje pris undviks av vinmakarna! De typiska druvorna som används i produktionen är Corvina, Rondinella och Molinara. Just druvan Molinara har framför allt på senare år setts som en druva som mest bidrar med utfyllnad i vinet och används därför allt mer sällan. I takt med att Molinara används mer sällan så används istället Corvinone.

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.