Casteloro Ripasso Superiore
Jag accepterar villkorenDu kommer att dirigeras vidare till Systembolaget.se där du slutför din beställning. Betalar och hämtar ut gör du på ditt lokala systembolag.


Beskrivning

139 kr | Lagringsbarhet 2022-2026
Systembolagets beställningssortiment

Casteloro Valpolicella Ripasso Superiore

Årgång 2018 var varm och lång med druvor som nådde perfekt mognad samtidigt som balansen mellan frukt och fräschör bevarades. Druvorna till Casteloro Ripasso Superiore kommer från vingårdar i Val di Negrar, en av sju kommuner i Valpolicella som får producera Ripasso. Området är känt för sina eleganta, strama och välstrukturerade viner. Vinet görs av ekologiska druvor som får jäsa en andra gång med skalen från Amarone-druvor för att ge ökad smak, fyllighet och kraft. Ekologiska odlingar är sällsynta i Valpolicella på grund av det fuktiga bergsklimatet, därför är det extra kul med ekologisk Ripasso Superiore som nu lanseras för svenska vinkonsumenter. Beteckningen Superiore innebär förstklassiga druvor i kombination med extra lång lagring. Casteloro lagras hela 18 månader, varav 12 på ekfat. I doften bjuder vinet på mörk, torkad frukt, färska örter, choklad och fat. Smaken är givmild och djup i kombinationen en friskhet som gör vinet utmärkt till höstens grytor.

”BRA KÖP! Maxa myset med en förförisk Ripasso! Mörkare kvällar och kallare grader kräver sitt vin. När vi nu äntrar årets mysigaste säsong är det dags att på allvar plocka fram rödpanget. Tänd värmeljusen, ladda ostbrickan och korka upp!” – Elin Börjesson, Vinbörsen, augusti 2021

 Detaljer

  • >
  • >

Recept

Familjemiddag med Grillad Flankstek med kryddig chimichurri, pimientos de padron, grillad endiv och en bakad sötpotatis med lönnsirap, brynt smör och vitlökskräm.

1. Stick hål i sötpotatisen med en gaffel på några ställen och gnid in den i olja. Lägg potatisen på en plåt och baka i ugnen på 180C i ca 1 tim. Ta ut och låt svalna. Innan servering skär du potatisen på hälften, skär ett rutmönster i potatisens köttsida och lägg tillbaka på plåten. Ringla lönnsirap eller honung över potatisen och sätt in i ugnen på 200C varmluft i 15 min. Mixa vitlök, gräddfil och salt till en slät sås. Ta ut potatisen och häll på lite brynt smör, vitlökssåsen och toppa med gräslök.

2. Lägg köttet i zip-lock-påse eller i vakuumpåse och baka Sous Vide i vattenbad på 54C i 1,5h till 2h. När det är dags att äta tar du upp köttet, torkar av det och gnider in det med olja och salt. Stek eller grilla på hög värme 30 sekunder på varje sida så köttet får yta. Har du inte tillgång till utrustning för Sous Vide går det lika bra att grilla eller steka köttet på hög temperatur ca 1 min på varje sida och sedan baka i ugnen på 180C tills innetemperaturen är 54C.

3. Mixa massor med persilja, vitlök, chili, citronskal, rödvinsvinäger och olivolja till en chimichurri. Smaka av med salt och förvara i rumstemperatur till servering.

4. Stek pimientos de padron i lite olja tills de fått färg. Toppa med flingsalt.

5. Skär endivsallad i klyftor och gnid in i olja. Grilla salladen på snittytan och toppa med salt.

6. Grilla lime så de blir gyllene och lätt karamelliserade på köttsidan.

Lägg upp allt på en uppläggningsfat och låt gästerna själva plocka.